Otvoren Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju

U Malom Lošinju svečano je otvoren Muzej Apoksiomena u kojem se javnosti predstavila jedinstvena, dugoiščekivana statua Apoksiomen.ApoksiomenMuzej Apoksiomena svečano je otvorila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pri tom izrazivši zadovoljstvo i oduševljenje. ‘Apoksiomen, taj brončani atlet koji je stoljećima bio u zagrljaju plavih jadranskih dubina, od večeras je u brižnom zagrljaju dobrih ljudi Malog Lošinja, grada koji živi s morem. Nakon višestoljetnog podmorskog sna i gotovo dvadesetogodišnjeg putovanja, izlaganja po najznačajnijim muzejima svijeta u kojem su mu društvo činili njegovi suvremenici, naš je strugač došao na svoje. Apoksiomen je postao dio identiteta Malog Lošinja i hrvatskoga Jadrana. Večeras slavimo njegov povratak u lošinjski zavičaj, u istinskoj svečanosti ljepote, umjetnosti i kulture. Ovaj muzej nije samo mjesto izlaganja jednog antičkog kipa, ovo je mjesto koje dokazuje da hrvatska struka dostiže svjetski vrh znanja i stručnosti. Uvjerena sam da je ovaj muzej, sav trud i znanje utkani u njega, jedna od najboljih potvrda hrvatske izvrsnosti na europskoj kulturnoj pozornici. Ističem ustrajnost gradskih čelnika s gradonačelnikom Cappellijem, koji su dugi niz godina, zajedno s nama, pripremali ovaj trenutak. Ova brojčano mala lošinjska zajednica zapravo je velika jer je hrabro ostvarila svoju ambiciju i postigla rezultat kojim se ni veći gradovi ne mogu podičiti’, izjavila je predsjednica.

‘Lošinj je dobar primjer kako se upravlja turističkom destinacijom. Ovaj muzej je motiv dolaska na otok, a svojom kvalitetom pripada destinaciji pet zvijezdica. Uostalom, da nije bilo belgijskog turista koji je roneći pronašao Apoksiomena, ne bi bilo ni današnjeg muzeja, smatra ministar turizma Anton Kliman.

O jedinstvenosti Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju govorio je i ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji smatra kako je to jedinstvena muzejska ustanova u Hrvatskoj koja, iako izlaže samo jedan eksponat, priča cjelovitu priču o antičkom atletu odlivenom u bronci. Ministar je pri tom zahvalio i istaknuo trud svih sudionika ovog velikog projekta.

S ponosom se uzvanicima i građanima obratio gradonačelnik Malog Lošinja, Gari Cappelli. ‘Uvjeren sam da Lošinjani danas s posebnim osjećajem ponosa, izražavaju dobrodošlicu brončanom atleti, jer su prepoznali mnogostruke pozitivne učinke u kulturološkom, ekonomskom, ali i turističkom pogledu koje će Mali Lošinj imati u budućem razvoju cijele destinacije.’ Svečanosti su prisustovali i brojni članovi diplomatskog zbora akreditiranog u Republici Hrvatskoj.

Apoksiomen-kipNakon devet godina velikog putovanja u sklopu kojeg je privremeno boravio u Arheološkom muzeju u Zagrebu i Osijeku, Muzeju antičkog stakla u Zadru, Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, Etnografskom muzeju Split, Muzeju i galeriji Grada Ljubljane, palači Riccardi u Firenzi, Musee de Louvre u Parizu, British Museumu u Londonu, a zatim i Paul Getty muzeju u Los Angelesu, grčki se velikan u čari i tišini bijele sobe, pod posebnim mikroklimatskim uvjetima, u punom sjaju predstavio u svom novom domu – Muzeju Apoksiomena.

Jedinstveni muzej posvećen je statui Apoksiomen čija priča započinje već pri samom ulasku, u plavoj sobi prizemlja. Muzej i izložba Apoksiomena predstavljaju prostornu materijalizaciju scenarija i ceremonije prolaska kroz sobe i hodnike koji utjelovljuju arhitekton programiran pratećom izložbom i postavom kipa. Kako bi prezentirali savršenu skulpturu koja se nalazi izvan svakog vremenskog i fizičkog konteksta kojem je bila namijenjena, a u isto vrijeme izveli uzbudljivi te razumljivi muzejski postav, rodila se ideja od devet vremenskih i prostorno oblikovanih scena u kojima posjetitelji od trenutka ulaska u muzej svojim osjetilima na individualiziran način u potpunosti doživljavaju kompletnu Apoksiomenovu priču, od njegova pronalaska do povratka na otok vitalnosti.

Osim Apoksiomena, kao glavnog i jedinog originalnog elementa arheološkog postava, Muzej se sastoji i od niza veoma specifičnih i specijalizirano osmišljenih prostorno-programskih cjelina, a svaka od cjelina definirana je programom postava muzeja, dok različiti materijali i oblici izložbenih soba predstavljaju niz prostornih sekvenci muzeja koje doživljavamo prolaženjem i hodanjem u strogo definiranom slijedu. Projekt rekonstrukcije nekadašnje Palače Kvarner za Muzej Apoksiomena izveden je temeljem prvonagrađenog idejnog rješenja arhitektonskog biroa Randić – Turato. Antički brončani kip atleta, visok 192 cm, pronađen 1997. godine, a izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja 27. travnja 1999. godine, jedina je za sada pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana. Tijekom restauracije, istraživanjem materijala i stila izrade kip je datiran u 2.-1. st. pr. Kr. Od osam do sada poznatih varijacija prototipa Apoksiomena, lošinjski je kip najcjelovitiji i najsačuvaniji. Tri godine prije izranjanja slučajno ga je otkrio sportski ronilac i amater fotograf iz Belgije, Rene Wauters, na dubini od 45 metara. U istraživanju lokaliteta i vađenju kipa sudjelovali su znanstvenici iz pet zemalja, a preduvjet restauratorskih radova bila je desalinizacija koja se vršila do listopada 2000. nakon čega su krenuli konzervatorsko-restauratorski radovi koji su trajali šest godina. Uz vodeno iznenađenje (water screen show – koji prikazuje izranjanje Apoksiomena), prigodnim glazbeno plesnim programom Puhački orkestar Josip Kašman, Lošinjske mažoretkinje, lokalni ansambl Antiphonus, Zagrebački gitaristički kvartet i Tony Cetinski obilježili su svečano otvorenje. Nakon toga su svi prisutni mogli osjetiti potpuni gastro-destinacijski užitak na antičkom banketu restorana Bocca Vera, kušajući domaće specijalitete pripremljene uz pomoć kreativnog lošinjskog kuhara Adrijana Nikolića, na bazi namirnica i načina pripreme kao u doba antike. Tom prigodom, gradonačelnik Cappelli mačem je razlomio poznati lošinjski krokant kojeg se tradicionalno u sklopu raznih svečanosti lomi već 150 godina.

A. T. / Foto: Mali Lošinj


Apoksiomen-muzej Mali Lošinj
Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju
Tagged: , , , , , , , , , ,