Park znanosti u Dugoj Resi

U Dugoj Resi nedavno je postavljena jedinstvena edukativna šetnica. Dugoreška Šetnja Sunčevim sustavom započinje ‘kod Sunca’ na ulazu u Park Franje Tuđmana, proteže se kroz Kasar, dodiruje Malu vilu, rijeku Mrežnicu, ide do Tušmera i vraća se do Kasara.park_znanosti-duga-resaUz Sunce je postavljen info stup s dizajniranom opisnom pločom i objašnjenjem autora o ideji eksponata, opisa rute šetnje. Na kraju svemirske šetnje svaki posjetitelj može bar na jedan dan postati astronaut, tako da se fotografira u ‘odijelu’ astronauta.

Eksponat ‘Sunčev sustav’ dio je Parka znanosti, autorskog projekta koji je zamišljen s ciljem da se javne površine oplemene interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajem namijenjenim svim dobnim skupinama, a prvenstveno najmlađima. Sadržaj čine eksponati, od kojih svaki pokazuje i dokazuje zanimljive pojave iz područja fizike, astronomije, geografije i psihologije.

‘Dobrodošli na  3,5 kilometara dugu Šetnju Sunčevim sustavom kroz Dugu Resu. Da biste se uvjerili u veličinu Sunčeva sustava, prošećite kroz skalirani prikaz Sustava! Krenite od samog središta – Sunca kao jedine zvijezde u sustavu, pronađite ostale planete, upoznajte njihova svojstva i međusobne udaljenosti. Molimo vas, budite oprezni, jer svaki vaš korak predstavlja milijune kilometara!’, poziva Luka Veverec, autor i voditelj projekta Park znanosti.

Ivanka Bičak


park-znanosti-glazbena-ograda
Park znanosti u Rijeci

Tagged: , , , , , , , , ,