Pavao Pavličić: Hladna fronta

Novi kriminalistički roman Pavla Pavličića ‘Hladna fronta’ vrhunski je triler koji ćete pročitati u jednom dahu. Novi roman donosi priču o postarijem filologu s literarnim sklonostima koji proučava povijest zagrebačke obitelji koju su početkom dvadesetoga stoljeća činili sami meteoropati.pavao-pavlicic-hladna-frontaRiječ je o napetom trileru kojim autor još uvijek uspijeva održati najviše, prvo mjesto među domaćim autorima ovoga žanra. Filmska je to priča koja se ne može pustiti iz ruku, ali i tjera na ozbiljno razmišljanje o nama samima i našem odnosu s prirodom. Pavao Pavličić danas je najproduktivniji hrvatski pisac s mnoštvom objavljenih romana, knjiga, priča, autobiografskih zapisa, feljtona i romana za djecu. Njegovi krimići (Dobri duh Zagreba, Tajno ime, Crveno pile i Tri petka u travnju…) omiljeno su štivo u Hrvatskoj, a to dokazuje i činjenica da je Pavličić najčitaniji autor. Njegova djela su među najprodavanijima, ali i među najposuđenijima u knjižnicama.

Ovaj kriminalistički roman zanimljiva naslova zasigurno će zainteresirati obožavatelje Pavličićevih djela koja nerijetko proniknu i u dublje tematike kroz krinku kriminalističkog zapleta. Glavni lik svojim proučavanjem otkriva da su meteoropati početkom dvadesetog stoljeća u Zagrebu bili kadri proreći ne samo meteorološka zbivanja, nego i povijesne mijene. No, kada mu u posjet dođe mladić s kojim je u prijateljskom odnosu i kad prepozna da njegova djevojka boluje od sličnog poremećaja, ponovno će se zainteresirati za tu temu. Saznat će da se ona liječi u privatnoj klinici i krenut će za njom kako bi saznao više. No, neće ni slutiti da će to biti put pun neizvjesnosti… Kad shvati da se proučavanje meteoropatije odvija u vrlo misterioznim okolnostima i da želje financijera istraživanja i nisu najplemenitije, filolog će shvatiti da cijelu stvar mora uzeti u svoje ruke…

Autor postavlja misterioznu situaciju iz koje treba iščitati odgovore: od čega djevojka Živana pati, uzrokuje li njezinu bolest uistinu vrijeme ili nešto drugo? Čime se bave znanstvenici i koji su njihovi ciljevi? Napeti, uzbudljivi i nepredvidljivi roman otkiva drugu stranu prirode i oduševljava fantastičnim zapletom i raspletom priče. Iako istraga ima temelja i u znanosti i suvremenoj tehnologiji, ona se ipak najviše bazira na istražiteljevim slutnjama i životnom iskustvu te na njegovoj sposobnosti da se uživi u  tuđe osjećaje i tuđe probleme. Uspjeh krimića zasnovan je na dobrom zapletu i raspletu, pa se Pavličić ponovo dokazao kao prvak hrvatskog kriminalističkog žanra.

Prozaik, feljtonist, književni povjesničar i prevoditelj, rođen je 16. kolovoza 1946. u Vukovaru. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu, a nakon toga započinje studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje 1969. godine završava komparativnu književnost i talijanski jezik, a doktorira 1974. godine. U književnosti se javio 1972. zbirkom fantastičnih priča ‘Lađa od vode’. Pripovijesti objavljuje i poslije, a u drugoj polovici sedamdesetih godina počinje pisati romane u kojima publici nudi zanimljivu priču i otkriva svoje zanimanje za kriminalistički žanr. Osim romana, kojima je stekao popularnost kod šireg čitateljskog kruga, objavio je više zapaženih knjiga feljtona, te nekoliko knjiga lirsko-memoarske naravi. Kao proučavalac književnosti bavi se problematikom starije hrvatske književnosti, posebice manirizma i baroka, te pitanjima književne genologije i teorijom stiha. Do sada je objavio 95 naslova.

M. K.


pavao-pavlicic-dobri-duh-zagreba

Pavao Pavličić – Dobri duh Zagreba


pavao-pavlicic-izabrana-djela

Izabrana djela književnika Pavla Pavličića
Tagged: , , , , , , , , ,