Pavo Barišić: Monografija o Anti Starčeviću

Monografija ‘Ante Starčević – Ideali slobode i prava’, autora Pave Barišića, predstavljena je u Gospiću i vrijedno je znanstveno djelo koje iznosi na vidjelo aktualnost misli i državničkih poruka Ante Starčevića.

U povodu 200. obljetnice rođenja dr. Ante Starčevića (1823. – 1896.), znamenitoga hrvatskog političara, publicista, filozofa i književnika kojemu su suvremenici dodijelili počasno ime Otac Domovine, u njegovu je rodnom kraju, u Pučkom otvorenom učilištu ‘Dr. Ante Starčević’ u Gospiću, predstavljena monografija Pave Barišića ‘Ante Starčević – Ideali slobode i prava’ u izdanju Školske knjige.

O tome vrijednom znanstvenom djelu koje daje inovativan pogled na Starčevićevu političku i filozofsku misao govorili su ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću dr. sc. Ivica Mataija, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar prof. dr. sc. Željko Holjevac, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige dr. sc. Ante Žužul, autor knjige dr. sc. Pavo Barišić, akademik Zvonko Kusić i Dražen Budiša. Uzvanike su pozdravili ličko-senjski župan Ernest Petry i gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

Uz nove crtice za portret toga utemeljitelja Stranke prava, saborskog zastupnika i legendarnoga pučkog tribuna podrijetlom iz Like – kojega je Miroslav Krleža nazvao „najlucidnijom našom glavom”, a Antun Gustav Matoš usporedio s grčkim filozofskim klasicima i učiteljima mudroslovlja poput Pitagore i Sokrata – knjiga Pave Barišića iznosi na vidjelo zadivljujuću svježinu i aktualnost njegovih misli i državničkih poruka.

Autor argumentira Starčevićevo autorstvo rukopisa ‘Političke iskrice’ koji se prije pripisivao Ivanu Mažuraniću, baca novo svjetlo na Starčevićev republikanizam i liberalizam, nudi dragocjenu istraživačku građu i sustavno prikazuje Starčevićevu naobrazbu u kontekstu naobrazbe hrvatskih intelektualaca na europskim sveučilištima.

Svrha je ove knjige ocrtati životni put i razgranatu stvaralačku aktivnost Ante Starčevića koji se, prema riječima Pave Barišića, neizmjerno zauzimao i žrtvovao za temeljna ljudska prava, za slobodu čovjeka i građanina, za samobitnost i političku neovisnost hrvatskoga naroda, za mir i pravedno uređenje Europe te za ravnopravnost ljudi u svijetu i bratstvo svih naroda. Unatoč tomu, taj znameniti filozof i političar u Hrvatskoj danas nije cijenjen onoliko koliko zaslužuje, smatra autor knjige.

Baština Ante Starčevića nadahnjivala je mnoge umjetnike, a na njegovim su temeljima gradili i hrvatski državnici, kako lijeve tako i desne orijentacije, od Stjepana Radića do Franje Tuđmana. On je prema svojem opredjeljenju bio liberal i demokrat. Čitatelji monografije ‘Ante Starčević – Ideali slobode i prava’ pronaći će u njoj mnoge nepoznate detalje o Starčevićevu životu i djelu i svjedočiti dubokim spoznajama i oštroumnim uvidima, ali i njegovim duhovitim, često satiričnim komentarima na račun najviših predstavnika vlasti i pogubnih pojava u društvu.

J.M.M. / Foto: Školska knjiga


Ante Starčević: Izabrani spisi


Tagged: , , , , , , ,