Petra Terner: Blog s receptima za Chronovu bolest

Petra Terner mlada je i uspješna poslovna žena, strastvena ljubiteljica putovanja, yoge i ayurvedskog načina prehrane, velika kreativka u kuhinji, ali i jedna od 1,4 milijuna ljudi u Europi koja boluje od Crohna.Riječ je o upalnoj bolesti probavnog sustava čiji uzrok nije poznat, ali se sumnja na kombinaciju genetske sklonosti i okolišnih čimbenika. Svakome tko se suoči s dijagnozom, život se mijenja. I za Petru je, kako sama kaže, dijagnoza značila promjene, ali – još važnije! – i početak novog, kvalitetnijeg načina života, tako da danas svoje stanje ne doživljava kao bolest već – stil života. Kako bi svima pokazala da svakodnevica itekako može biti kvalitetna i, dakako, bez odricanja, pokrenula je blog To live a life.

Živjeti život, hrvatski je prijevod bloga koji u svojem podnaslovu krije interesantan naziv ‘JA i gospodin Crohn’ čime Petra jasno pokazuje koliko je bitno staviti sebe na prvo mjesto. Blog sadrži tri kategorije – recepti, putovanja i savjeti – gdje se mogu pronaći interesantni detalji iz života mlade blogerice koji mogu pomoći u planiranju zdravih navika.

‘Isprobavajući razna jela, pripremajući nove specijalitete za supruga, obitelj i prijatelje, istražujući nove restorane i destinacije, shvatila sam da želim svoje kulinarske ideje, doživljaje s putovanja, kao i ostala iskustva, podijeliti s drugima, naročito onima koji boluju od Crohnove bolesti. U medijima se često piše o ovoj bolesti, no kad želite pronaći neki koristan recept ili konkretan savjet, toga nema, pa mislim da će moj blog biti od velike pomoć’, kaže Petra Terner.

Njezin blog donosi mnoštvo recepata za predjela, juhe, glavna jela i deserte koji su odlična ideja za kreiranje dnevnih obroka. Crohn friendly deserti, zanimljiva predjela koja se mogu kombinirati za doručak ili kao ideja za nenajavljene goste, hranjive juhe te interesantne ideje za ručak ili večeru, samo su dio recepata koje su prilagođeni njezinim prehrambenim navikama. U rubrici ‘savjeti za lakšu svakodnevicu’, svoju će publiku razveseliti zanimljivim savjetima koji su njoj olakšali te joj pomogli da kreira kvalitetniji i ispunjeniji život, a vjerojatno potaknuti i druge na pozitivne promjene.

A. R.

Tagged: , , , , , , , , , ,