Piano3 festival: Jer svirati se mora

Unatoč nepovoljnim uvjetima i ‘korona utegu’ oko vrata, pod umjetničkom palicom istaknutog pijanista i glazbenog pedagoga Srđana F. Čaldarovića, u Zagrebu će se od 26. do 28. studenog ‘porinuti’ glazbeni festival Piano3, posvećen najboljim hrvatskim virtuozima za klavirom, kao ‘platforma’ za prezentaciju, promociju i njegovanje te niše glazbene umjetnosti.Festival prvijenac održat će se u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, a moći će se pratiti uživo u skladu sa svim propisanim epidemiološkim mjerama, kao i online putem Youtube kanala.

Trolist koncertnog programa prvog izdanja festivala Piano3 u četvrtak 26. studenog (20 sati) otvorit će pijanistica međunarodnog uspjeha Lana Genc, koja je već u dobi od 17 godina održala prvu turneju u Japanu, a magisterij studija klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu ovjenčala i Rektorovom nagradom. Jedna od najvećih zvijezda domaće pijanističke scene, čijem maestralnom sviranju glasno aplaudira i kritika i publika, godinama surađuje s vrsnim glazbenicima iz cijeloga svijeta i održava zapažene recitale i koncerte komorne glazbe, a na festivalu Piano3 predstavit će se djelima suvremene hrvatske skladateljice Ivane Kiš i slavnog Frederica Chopina.

Drugu večer Festivala, u petak 27. studenog, pozornicu s klavirom preuzet će jedan od najnagrađivanijih hrvatskih pijanista mlađe generacije Karlo Ivančić. Od 2012. do danas laureat čak deset respektabilnih natjecanja u zemlji i inozemstvu, klavir je magistrirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje od 2019. i radi kao predavač klavira. Osim natjecanja, zapažene nastupe imao je na domaćim i međunarodnim festivalima te je sudjelovao na seminarima uglednih profesora i pijanista, a njegovi koncerti u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Sloveniji i diljem Hrvatske popraćeni su superlativnim kritikama. Svoju ‘nepodnošljivu lakoću i ljepotu sviranja’ i široku lepezu talenta na Pianu3 demonstrirat će raskošnim i raznolikim repertoarom, od ‘Pjesme bez riječi’ Dore Pejačević, remek-djela velikana ruske klasične glazbe – Sergeja Prokofjeva, Petra I. Čajkovskog i Aleksandra Skrjabina – pa do osebujnog djela ‘Slike s izložbe’ ruskog skladatelja M. Petroviča Musorgskog.

Ulaznice po cijeni od 50 kuna za pojedinu festivalsku večer mogu se kupiti na blagajni Hrvatskog glazbenog zavoda tijekom radnog vremena blagajne, kao i sat vremena prije koncerta, a rezervirati na [email protected]. Učenici i studenti ostvaruju popust od 50 posto, dok je za članove HGZ-a ulaz slobodan.

Završna večer Festivala, u subotu 28. studenog, rezervirana je za koncert višestruko nagrađivanog ‘čuda od pijanista’, mladog Omišanina Lovre Marušića, o kojem se naveliko govori kao jednom od najvećih pijanista novog naraštaja, inače ponosnom vlasniku Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu te cijelom nizu eminentnih međunarodnih priznanja, među kojima je mahom odnio prva mjesta, grand prix i/ili apsolutnu pobjedu. Sve hvaljenije i traženije ime u pijanističkim vodama, čiji su zaštitni znak hrabre i zrele interpretacije i senzibilnost koja izvire iz svakoga tona, za ljubitelje klasične glazbe i ‘desertnu večer’ festivala Piano3 pripremio je pravi programski vatromet, između ostalog svirat će ‘Španjolsku rapsodiju’ Franza Liszta, slavne sonate W. A. Mozarta, Josepha Haydna i Domenica Scarlattija, kao i temperamentna ‘Četiri andaluzijska estampa’ španjolskog skladatelja Joaquina Rodriga.

I. C.


 

Tagged: , , , , , , , , , ,