Pietro & Pietro: Moć istarskog tartufa

Tartufe neki obožavaju, nekima su preintenzivni, no činjenica je kako je ovaj gomolj promijenio gastro rutu Istre.Skupocjene gljive gomoljike poznate su kao prehrambena delicija još od predantičkih vremena i egipatskog faraona Khufua. Filoksen iz Lefkade o njima je napisao pjesmu, u Rimu su se Marko Aurelije i Komod njima koristili kao lijekom. U 14. stoljeću na vjenčanju Karla VI. i Izabele Bavarske nazivaju ih crnim dijamantima, na jelovniku su papa u Avignonu i Katarine Medici u Firenci.

Talijanska Alba i francuski Perigord u svijetu su najpoznatije regije po lovu i preradi tartufa, a kad je o našoj zemlji riječ, sinonim za tartufe je Istra. Istarski su tartufi posebni po iznimnom mirisu i okusu, a blagodati tartufa, plemenitih bijelih i crnih tartufa, nalaze se u proizvodima istarske tvrtke Pietro & Pietro iz Buzeta.

‘Kao čuvari istarske tradicije prenosimo tajne o lovu na tartufe, šumi, uvježbavanju pasa, pripremanju autohtonih jela i stvaranju proizvoda vrhunske kvalitete s koljena na koljeno. Priča o našoj tartufarskoj obiteljskoj baštini započinje 1932. godine kad je naš pranono Pietro Černeka kupio svog prvog psa tragača Rena. Reno je s vremenom postao vrhunski tragač za tartufima, a upravo njih dvojica su utkali put već čest generacija ove obitelji koja gaji ljubav prema tartufarstvu’, kažu u ovoj buzetskoj tvrtki i dodaju kako i danas dvije žene – mama Anita i kći Daniela – svakoga dana u zoru ili predvečerje u pratnji pasa tartufara odlaze u tajanstvenu Motovunsku šumu te šume Buzeštine tražeći skriveno blago.

Poštujući načela tradicije, usklađenosti s prirodom i visokog stupnja kontrole kvalitete, nastala je tvrtka Pietro & Pietro u kojoj nastaju proizvodi od isključivo od istarskih tartufa. Pod tim brendom odnedavno je četrdesetak originalnih proizvoda u svakom trenutku spremnih za degustaciju, konzumaciju i dopremu do stola. Tako s ovom robnom markom možete pronaći sterilizirane cijele ili sjeckane tartufe, tartufate, kreme i umake s manjim ili većim udjelom tartufa, autohtone proizvode (tjestenina, ulja, salame) obogaćene tartufima, sireve, ali i čips s tartufom koji je postao apsolutni hit.

A. P. / Foto: Dejan HrenTagged: , , , , ,