Pivnica WunderBar: Čudesni svijet piva

U Zagrebu je otvoren novi pivski bar WunderBar. I samo ime najavljuje da u njemu ima čudesnih piva, što je, sigurni smo, poziv mnogim pivoljupcima da dođu i kušaju.WunderBar svoju ponudu temelji na pomno odabranim njemačkim pivskim brendovima iznimne kvalitete (Rittmayer, Insel, [email protected], Bayreuther Brauhaus, Bayreuther Bierbrauerei, Riegele, Maisel Weisse). Uz klasične njemačke stilove piva Helles, Weizen, Keller, u ponudi su također danas popularni stilovi poput IPA (India Pale Ale), APA (American Pale Ale), Gose, Saison, Bitteri, itd. Navedene pivovare uglavnom su smještene na izvorima vode i strogo paze na sastojke u pivu: za klasična piva koja se rade po zakonu o čistoći piva Reinheitsgebot iz 1516. godine, hmelj i slad uzimaju s provjerenih domaćih lokaliteta, a kvasce uzgajaju u svojim pogonima već stoljećima.

Na predstavljanju ponude piva sa zalogajima koje je sljubio Kristijan Tabet, kušali smo sljedeće sljedove.
Piće dobrodošlice bio je Insel Kreide – Champagner Ale pivo, izvrstan aperitiv. Pivo se radi s cijelim cvijetom hmelja, koristi se kvasac od šampanjca, kuha se na starinski način u otvorenim kotlovima, sazrijeva u komori 20 dana na 25°C i 100% sazrijeva u boci. Odležavanje mu godi.

Bayreuther Hell – svijetlo lager pivo servirano je uz kajganu s kremom od bosiljka i dimljenim lososom. Ovo je najpopularnija vrsta piva u Bavarskoj i Franačkoj regiji, lagano je, svježe i ukusno pivo – bavarski klasik. Osvojilo je zlatnu medalju na International Craft Beer Award 2018.

Maisel’s Weisse Original – svijetlo pšenično pivo pratila je bijela kobasica (Weisswurst), honey mustard i cole slaw salata. Pažljivi odabir najkvalitetnijeg pšeničnog slada daje pivu sjajno crvenkastu jantarnu boju. Metoda pivarenja prenosi se generacijama majstora pivara, a sazrijevanje u boci s kvascem iz vlastitog uzgoja daje mu jedinstveni karakter. Proglašeno je najboljim pšeničnim pivom prema World Beer Award 2018.

Riegele/Sierra Nevada Bavarische Ale2 – American Pale Ale pivo pratili su kanapei s džemom od luka i od slanine (špekmez). Bavarische Ale2 označava hoppy prijateljstvo između pionira američkog kraft pivarstva Sierra Nevada pivovare i Riegele, ponajbolje kraft pivovare u Njemačkoj, a zajedno stvaraju klasični anglo-saksonski pivski stil pale ale. Pivo je osvježavajuće, voćno, s notama breskve i marelice.

Maisel & Friends India Ale English – India Ale engleskog stila sljubljeno je s Pulled pork sliders (tri vrste svinjskog mesa mariniranog u Rittmayer Halerndorfer Rauch bier) s kimchi kupusom (fermentirani korejski kupus ). Ovo je intenzivno hmeljeno pivo, ali ne pregorko. Ugodno je, voćno, nenametljivih sladnih aroma.

Koktel iznenađenja napravio je majstor Sven Grilec s pivom Maisel’s Weisse Original, uz dodatak ruma Diplomatico Mantuano i Amaro Ramazzottija uz kristalno čistu kocku leda Ice Product.

Na prezentaciji su bili nazočni i pivski znalci poput Milana Peha, koji je ispričao kako se različita piva piju iz različitih čaša, a Ozren Kanceljak je ispričao povijest pivske čaše od keramike do kristala.

M. V.


Tagged: , , , , ,