Pjenušava prosecca vinarije Astoria

U Basta Gourmet Baru u Zagrebu održana je promocija vinarije Astoria, renomiranog talijanskog proizvođača pjenušavih vina prosecco. Taj popularni talijanski pjenušac zaštićenog imena je u posljednjih desetak godina postao globalni trend što najbolje ilustrira podatak da je u 2015. ukupna količina prodanog talijanskog prosecca u svijetu pretekla svog najvećeg konkurenta – francuski šampanjac, a u Velikoj Britaniji, primjerice, mu je prodaja prestigla španjolsku cavu i francuski šampanjac zajedno.prosecco-astoriaAstoria Prosseco spada u grupu najrenomiranijih vinarija što potvrđuje izbor njihovog Prosecca Milesimato među deset najboljih prosecca Italije od strane magazina Decanter u izdanju od svibnja.

Uzvanici su imali priliku kušati pet etiketa Astoria pjenušaca sljubljenih s talijanskim delicijama: Astoria Cuvee Brut Metodo Cavazzani 2012., Astoria Millesimato Valdobbiadene ‘015 Extra dry 2015., Astoria Cordiere Valdobbiadene Extra dry, Astoria Fashion Victim Rose Extra dry i Astoria Fashion Victim Moscato Rose Dolce.

Vinariju Astoria su 1987. godine osnovali Paolo i Giorgio Polegato, članovi obitelji s dugom tradicijom proizvodnje vina. Astoria vina proizvode se na imanju Val De Brun u Refrontolu, u srcu DOCG zone Conegliano – Valdobbiandene – jednom od najljepših područja uzgoja vinove loze u Italiji. Ovo je područje glasovito po svojoj klimi, a ističe se s usklađenim nizom brežuljaka i vinograda.

Na svojem imanju, Astoria provodi Vignes fleuries, ambiciozan projekt zaštite okoliša i rehabilitacije ekosistema. Radi se o specifičnom francuskom protokolu, koji se koristi u vinogradima, a koji se do sada vrlo rijetko koristio u Italiji. Cilj Vignes fleuries je kreiranje ekosistema koji potiče razvoj flore i faune, integrirane s vinogradom.

Perjanica vinarije Astoria je Prosecco Millesimato koji već niz godina osvaja nagrade, uključujući i prestižnu Grand Gold medalju na međunarodnom natjecanju vina Vinitaly u Veroni. Oslanjajući se na stručnost i vještine te iskustvo svog visoko profesionalnog osoblja, Astoria vina i prosecca danas se prodaju u više od 100 zemalja diljem svijeta, a poslužuju se u najekskluzivnijim restoranima i wine barovima.

sasa-spiranec-sabina-rigo-viktoria-zanko-carlotta-camilla-polegato

Saša Špiranec, Sabina Rigo, Viktoria Žanko i Carlotta Camilla Polegato

Povodom promocije Astoria Prosseca, Zagreb su posjetile i Carlotta Camilla Polegato i Sabrina Rigo, predstavnice vinarije koje su uzvanicima predstavile presjek proizvodnje sastavljen od pet pjenušaca različitog stila i sortimenta, namijenjih svakoj prilici i ukusu. Pojasnile su način dobivanja popularnih pjenušaca i približile vinski svjetonazor koji se uvelike oslanja na bioordživost i lokalnu tradiciju.

Za početak je poslužen Astoria Cuvee Brut Metodo Cavazzani 2012., prestižni vintage pjenušac dobiven u jednoj od najboljih berbi za pjenušce u regiji od sorti chardonnay 80% i pinot crni 20%. Dobiven je posebnom metodom odležavanja pjenušca na kvascima u trajanju od godinu dana. Suh, živ i elegantan s postojanošću i intenzitetom okusa tipičnim za vintage pjenušce, te s aromama što asociraju na cvijet bagrema i lipe, koštunjičavo voće i vaniliju.

Zatim je uslijedio Astoria Millesimato Valdobbiadene ‘015 Extra dry 2015., perjanica vinarije, iz također odlične berbe 2015. od sorte glera, kojeg karakteriziraju intanzivna voćnost i elegancija. Mekanog i ugodno slatkastog okusa, s aromama koje podsjećaju na breskvu, dinju i ljetne sorte malih krušaka, postojanog i harmoničnog okusa.

Potom je poslužen Astoria Cordiere Valdobbiadene Extra dry, najpopularnija i jedna od najzaslužnijih etiketa za trenutačni prestižni status vinarije. Izraženije je boje pošto je provela punih mjesec dana po fermentaciji u kontaktu s bobicama grožđa. Bogata, kremozna i potpuno razvijena okusa s puno svježine. Izvrsno funkcionira kao aperitiv, ali još bolje uz laganu hranu poput ribe i salata s tjesteninom.

Prije samoga kraja, poslužio se Astoria Fashion Victim Rose Extra dry, ugodno slatkast pjenušac koji mekoćom podsjeća na Millesimato, ali ima znatno izraženiju voćnost. Dobiven kupažiranjem bijelih i crnih sorti grožđa. Mirisa što obiluje aromama maline i jagode u kombinaciji s cvijeto m bagrema i jabukama. Iznimno atraktivan i na finišu koji karakteriziraju mekoća i zaokruženost.

I za kraj, poslužen je Astoria Fashion Victim Moscato Rose Dolce, desertni pjenušac, s vrlo jakim i intenzivnim mirisom muškatnog tipa, s aromama jagoda, cvijeta ljubičice i crvenih delišes jabuka. Dobiven od muškatnih sorti iz vlastita vinograda. Sladak i mirisan, tipičnog desertnog karaktera, za posluživanje uz slastice ili voće.

E. B.


Torre_Rosazza_Vini_Colli_Orientali_Friuli_Panoramica_Vigneti
Talijanske vinarije u vinoteci Bornstein
Tagged: , , , , , , , , ,