Pjenušci i šampanjci u Zagrebu i slovenskom Zemonu

Salon pjenušavih vina Zagreb, ususret svom trećem izdanju, na vinskoj je radionici u suradnji s Hrvatskim sommelier klubom (HSK) u hotelu Dubrovnik predstavio razlike i sličnosti pjenušaca i šampanjaca. Isti se dan, u dvorcu Zemono u Vipavskoj dolini, održala posebna Večer pjenušavih vina i kulinarike ‘Iskriv večer’, u suradnji s Društvom Sommelier Slovenije gdje su se, uz tamošnje proizvođače pjenušaca, predstavila i dva izlagača sa Zagrebačkoga salona – Misal i Vuglec vina.U Zagrebu je radionicu ‘Jesam li pjenušac ili šampanjac?’ održao sommelier Mario Meštrović, nositelj ACI GOLD certifikata te Decanterov sudac, a uvodnu riječ dali su Franjo Francem, enolog i dopredsjednik HSK – partnera Salona pjenušavih vina te osnivačica mreže Salon Of Sparkling Wines, Nina Levičnik. Na radionici ‘na slijepo’ trebalo je uočiti razlike i sličnosti šampanjaca i pjenušaca…

Nazočni su puno naučili i istodobno uživali, jer Meštrović je ponajbolji predavač na hrvatskom sommelierskom vinskom nebu. Savršeno je pripremljen, s velikim znanjem, duhovit i iskren, a uvijek s istančanim osjećajem za publiku. Na radionici su kušani hrvatski pjenušci vinarija prijavljenih na zagrebački 3. Salon (Jagunić, Barundić i Kolarić, španjolska Cava uvoznika Vivat Fina vina te šampanjci Charles Collin, Charles Heidsieck i Veuve Clicquot).Istoga je dana, u poznatom hedonističkom odredištu, u slovenskom dvorcu Zemono, u Gostilni pri Lojzetu (jednom od najboljih slovenskih restorana) priređena prava rapsodija okusa u zalogajima chefa Tomaža Kavčiča, koje je spario sa slovenskim i hrvatskim pjenušcima i dva šampanjca.

O svakome su vinu nešto rekli sami proizvođači, a slovenski sommelierski viceprvak Valentin Bufolin organoleptički je stručno opisao vina. Uz autorska jela chefa Kavčiča, svi su pjenušci zaplesali svoj iskričavi ples s razdraganim i zadivljenim posjetiteljima

M. V. / Foto: Julio Frangen i Radovan Černelić


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,