Radionica španjolskih vina: Pjenušci (cava) i sherry

Peta vinska radionica španjolskih vina održana je u zagrebačkom hotelu Westin na kojoj je predstavljeno ukupno 21 vino – 12 pjenušaca i 9 sherryja.Kao i ranijih godina, organizatori su bili Ured za gospodarstvo i trgovinu pri španjolskom veleposlanstvu i institut ICEX – Espana Exportación e Inversiones. Radionice u dvorani Opera na 17. katu Westina podijeljene su u dva dijela – pjenušci i sherry – a vodio ih je vinski znalac Saša Špiranec.

Zaista je teško dati neki temeljitiji sud s obzirom na broj kušanih vina niti im se može naći neku zajedničku karakteristiku. Prije svega nastojalo se pokazati da Španjolska može ponuditi vina solidne kvalitete npr. rose frizante Hacienda Casarejo s vrlo niskom podrumskom cijenom (1,13 eura – otprilike dvostruko više na policama trgovina, uz poreze i ostale dadžbine).

Pjenušci

1. Hacienda Casarejo Frizzante Rose, Venerable capital S.L.
2. Palacio de Bornos Brut nature, Bodega de Sarrria, S. A.
3. Faustino Cava Brut Reserva, Bodegas Faustino
4. Dux de Foix, Covides SCCL
5. Vina Albali Brut White, Felix Solis Avantis
6. Marrugat Brut, Bodegas Pinord, S. A.
7. Provetto, Felix Solis Avantis
8. Xtales! Macabeo, Vinicola del Tomelloso
9. Espumoso Ardayel, Vinas de Bierzo
10. 5 y 1/2 Sardina, Maset wines & cavas
11. Mavarn Glaciar, Bodegas Vidal del Saz (cocktail)
12. Fogoso Bronce, Bodegas Verduguez (cocktail)

Sasvim pristojna cava (pjenušac) može se nabaviti već po cijeni iz vinarije od 2,5 do maksimalno 8 eura. No, ima i kapitalaca kao što su sherryji Palo Cortado iz 1964. godine (60,50 eura pomnoženo s 2) i Don PX Convento iz 1958. (podrumskih 126,55 eura, koje wine-searcher.com ponegdje još pronalazi za oko 2000 kuna).

Osobno, sherry vina su mi najmanje poznata. Nisam bio baš oduševljen bijelim varijantama, čiji je okus varirao između octa i vermuta niti onim jako slatkim crnim, jednostavnijim, koja su bila poput sirupa ili preljeva za kolače. Izuzetak su samo već spomenuta starija godišta u kojim se osjeti sva raskoš sherryja i mogu razumjeti njihovu popularnost npr. na britanskom dvoru, ali ne i zašto bi ih netko kod nas tako skupo platio. Muškati su mi se činili prenaglašene arome, no svidjela su mi se dva cocktail vina (Mavarn Glaciar i Fogoso Bronce) iako ne znam kamo bi ih svrstao.

Sherry

1. 61 Dorado, Bodega Cuatro Rayas
2. Fino Eléctrico, Bodegas Toro Albala
3. Manzanilla Aurora, Bodegas Yuste
4. Palo Cortado M. Poley 1964, Bodegas Toro Albala
5. Pronto Solera, Bodegas Pinord, S. A.
6. Moscatel Pinord, Bodegas Pinord, S. A.
7. LaCruz Vega, Bogarve 1915 S. L.
8. Pedro Ximenez Aurora, Bodegas Yuste
9. Don PX Convento selección 1958, Bodegas Toro Albala

U svakom slučaju, ove radionice ponudile su neko novo iskustvo, a na potezu su uvoznici i distributeri, koji će bolje znati što je od tih vina za dućane, restorane i barove, a što za partijanje na Zrću.

Mustafa Topčagić / Foto: FAMA


 

Tagged: , , , , , , , , , , ,