Španjolska vina: Sinonim za izvrsnu cijenu i kvalitetu

Jedina vinska zemlja koja u Hrvatskoj redovito i ozbiljno prezentira svoju ponudu je Španjolska. Četvrtu radionicu vina u samo dvije godine organizirali su institut ICEX – Espana Exportación e Inversiones i Ured za gospodarstvo i trgovinu pri španjolskom veleposlanstvu u Zagrebu, ovaj put u hotelu Westin.Pod stručnim vodstvom Saše Špiranca održane su dvije radionice. Na prvoj je predstavljeno devet vina, od čega samo jedno bijelo – Yllera Sauvignon blanc iz regije Rueda. Ovaj osvježavajući, standardni sauvignon sa svim karakteristikama sorte, nabavljiv je po cijeni od samo 3,90 eura (bez poreza) i teško da bi mu se našao hrvatski pandan u tom cjenovnom razredu.

Inače je znano da španjolska vina imaju izvrstan omjer cijene i kvalitete, pa se osam crnjaka koje smo dalje kušali kreću u zoni od 3,20 do 9,95 eura s tek jednim ‘ekstremom’ Majuelos de Callejo 2014. Taj stopostotni karakterni i aromatični tempranillo (najraširenija i najkvalitetnija španjolska sorta) ima temeljnu cijenu od 16 eura, a dolazi iz regije Ribera de Duero odakle su i ostali kušani sortni srodnici (Vizana crianza 2014, Fuentespina seleccion 2014, Arzuaga crianza 2014).

Don Quijoteova La Mancha najveća je vinska regija u kojoj ima preko 22.000 vinogradara i oko 300 ozbiljnijih vinarija. Njihov predstavnik bila je kupaža tempranilla i merlota zvana Epilogo 2015, sasvim pouzdano supermarketsko vino koje košta svega 3,20 eura.

Nešto posve drugačije vino je Manuel d’amaro Pedral 2015 od rijetke sorte pedral iz regije Rias Baixas, flaširano u svega 3000 butelja. Jako dobro, sasvim neočekivano španjolsko vino, koje podsjeća na male sorte naših podneblja teran, lasinu i blatinu.

Većina kušanih vina spada u kategoriju crianza, što podrazumijeva lako dostupna vina, koja nisu namijenjena dužem odležavanju, a popularnija su među mlađom vinskom publikom. Ipak, na degustaciji u restoranu Opera na 17. katu Westina našla su se i vina iz cjenjenije kategorije – reserva. Monasterio de las Vinas Reserva 2012 dolazi iz regije Carinena, po kojoj se zove i sorta kupažirana s garnacheom i tempranillom. Robert Parker mu je na ocjenjivanju dodijelio 90 bodova, pa pri vrhu boce ima ispisanu tu brojku. Nevjerojatnu cijenu od 3,45 eura za ovo vrlo elegantno vino donekle objašnjava produkcija od 200.000 butelja. Količinska suprotnost mu je, pak, Calzadilla Allegro Syrah 2010, s proizvodnjom svega 8000 boca (8 eura). Ovaj stopostotni moćni syrah iz regije Pazo Calzadila, može se pohvaliti da je jedno od svega 17 vina koja se mogu etiketirati kao ‘Denominacion de Origen’.

Perfume de Sonsierra 2013

Druga radionica bila je posvećena isključivo regiji Rioja i sedam vina u kojima dominira omiljeni tempranillo tek malo podržan miješavinama sa sortama graciano (Rioja Vega Edicion Limitada 2014; Florentino de Lecanda Crianza 2014; Solar Viejo Reserva Gold 2013), garnacha (Baigori Crianza 2014), maturana tinto (Finca Valpiedra Reserva 2010) ili mazuelo (Faustino I. Gran Reserva 2005).

Apsolutni hit, pogotovo za ženski dio kušača (ne i najbolji, ali najskuplji – 18 eura) bio je čisti tempranillo Perfume de Sonsierra 2013. Ovo vino ima sve što treba imati (elegancija, harmoničnost, arome po zrelom voću i slatkim začinima), ali ga prvenstveno treba promatrati kao sjajan marketinški trik. Boca je dizajnirana kao parfemska (otud i naziv vina) uz detaljan opis aroma, baš onako da se na prvu svidi ženama. Treba li dodati da u prodaju dolazi s lijepo zavezanom mašnicom? Dodatni ekskluzivitet daje mu relativno mala produkcija od 12.000 butelja godišnje.

Od svih nabrojanih vina, samo se dva mogu nabaviti na hrvatskom tržištu. Finca Valpiedra Reserva 2010 (10,99 eura) nalazi se na policama Vrutka, a zahvaljujući zastupstvu tvrtke Pago, dostupan nam je nevjerojatni Faustino I. Gran Reserva 2005 (9,80 eura), inače moj osobni favorit. Uvoznici i distributeri, na potezu ste!

Mustafa Topčagić / Foto: FAMA i Jelena Bulum


Tagged: , , , , , , , , , , ,