Pobjednici Natječaja za najbolji dramski tekst

Proglašeni su pobjednici Natječaja za suvremeni dramski tekst što ga je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pokrenulo u studenome 2019. godine te nastavilo i protekle godine.

Na konferenciji za medije jednoglasnom odlukom ocjenjivačkoga suda Drame HNK koji čine intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan i dramaturginja Mirna Rustemović, najboljim dramskim tekstom proglašene su ‘Drvene ptice’ Lidije Deduš i ‘Budi uvijek kao zmaj’ Espija Tomičića.

Natječaj za suvremeni dramski tekst prvi je natječaj takve vrste u HNK u Zagrebu nakon 1969. godine a 2019. godine najboljim je izabran tekst nagrađivane pjesnikinje Monike Herceg ‘Gdje se kupuju nježnosti’, koja je uprizorena na pozornici zagrebačkog HNK 2021. godine.

‘Dramu sam napisala sasvim spontano jer ovo je tema kojom sam se dugo bavila i koja me već dugo muči, a temelji se na dramatičnom istinitom događaju’, rekla je Lidija Deduš dok je Espi Tomičić izjavio kako je ovaj Natječaj jako velika stvar za suvremene dramske pisce te kako je njegov tekst izlazak iz autofikcije te odluka da se bavi vlastitim predrasudama.

Dijelove tekstova pobjedničkih drama čitali su glumci Mirta Zečević, Luca Anić, Igor Kovač i Filip Vidović.

Foto: Jovica Drobnjak


Gdje se kupuju nježnosti: Praizvedba drame Monike Herceg

Tagged: , , , , , , , ,