Poderi Colla: Talijanska vina iz Piemonta

Vinska kuća Poderi Colla sa sjeverozapada Italije, iz srca Piemonta, predstavljena je u zagrebačkoj vinoteci Bornstein.Poderi Colla-vinogradiPrezentaciju i degustaciju vodio je osobno vinar Tino Colla koji je u Zagreb došao u pratnji supruge. Na prezentaciji održanoj za medije specijalizirane za vino i gastronomiju, predstavio je pet vina aktualnih berbi koja se trenutačno nalaze na tržištu: Campo Romano Langhe Pinot Nero 2011, Nebbiolo d’Alba 2011, Bricco del Drago 2009, Barbaresco Roncaglie 2009 i Barolo Bussia 2009.

Nakon degustacije za medije, uslijedila je prezentacija za klijente i prijatelje Bornsteina za koju se tražilo mjesto više. Colla je jednakim žarom i entuzijazmom predstavio svoja vina publici koja je zainteresirano upijala svaku riječ o generacijama dugoj tradiciji, porijeklu vina i filozofiji njihova nastajanja. Večer su upotpunili sljubljeni zalogaji Bistroa Apetit, koji je noć prije ugostio chefa Andreja Barbierija kako bi na degustacijskoj večeri kreirao jela koja su najbolje popratila ova izvrsna i zaista posebna vina.

Tino Colla i Ivan SrpekPovod ovog dvodnevnog druženja s obitelji Colla dolazak je brenda Poderi Colla  na hrvatsko tržište u ekskluzivnom zastupstvu distribucijske tvrtke Bin 19 d.o.o. Ivana Srpeka koji je i vlasnik vinoteke Bornstein.

Godine 1993. Tino Colla i njegova nećakinja, Federica, odlučuju udružiti snage i pokrenuti vlastitu vinsku priču na obroncima Langhe Albesi istovremeno poštujući generacijama dugu obiteljsku tradiciju vinarstva i vinogradarstva. U tom poduhvatu misao vodilja bila je jasna, proizvesti vina koja najbolje ocrtavaju terroir koji ih je iznjedrio i karakter čovjeka koji ih je kreirao. Ono što svakako žele izbjeći je unificiranost. Vina danas sve više međusobno nalikuju  neovisno o klimi i podneblju iz kojeg dolaze. Koncentrirana su, s visokim udjelom alkohola i drva, teško se piju i teško slažu s hranom. Vrlo često ćete ih čuti kako za svoja vina kažu kako ona nisu ‘high tech’ nego upravo suprotno, to su ‘man made’ vina.

Godišnja proizvodnja iznosi oko 150.000 boca. Glavne osobine koje krase vina Poderi Colla su izvornost i prirodnost – sorta i terroir u prvom su planu, a od vinograda do boce cilj je doći uz što manju tehnološku manipulaciju (koncentriranje, filtriranje i sl.) i što manje aditiva (enzimi, tanini, kvasci, itd.). Na ovaj način stvaraju se bezvremenski klasici, vina ugodna za piti koja se lako sljubljuju s hranom na način da ju nadopunjuju, što istovremeno upotpunjuje i vino.

Povijest obitelji Colla odavna je povezana s vinogradarstvom i vinarstvom. Prvi pisani tragovi datiraju iz 1703. godine kada se prvi puta Carlo Colla spominje kao proizvođač vina i započinje tradiciju koja neprekinuto traje kroz stoljeća. Beppe Colla 1960-ih usmjerava vinariju na put do zvijezda postavši glavnim utemeljiteljem Alba DOC (Denominazione di Origine Controllata – kontrolirano porijeklo). Beppeova kći, Federica, nakon sveučilišne diplome i specijalizacije na smjeru Wine & Liquor Management u Parizu, odlučuje krenuti očevim stopama. Njegov 19 godina mlađi brat, Ernesto (Tino) Colla, također gradi reputaciju u vinskom svijetu. Nakon završetka prestižne enološke škole Scuola di Enologica Alba, debitira u Burgundiji prije povratka u rodni Piemont. Po povratku se udružuje s Federicom i tako, 1993. godine, nastaje vinska kuća Poderi Colla kakvu danas poznajemo.

Poderi Colla-BaroloImanje Poderi Colla rasprostire se na tri strane:
Tenuta Roncaglia dom je povijesnog Barbaresca i proteže se na 13 hektara od kojih je 8 zasađeno vinovom lozom na nadmorskoj visini od 240 do 280 metara.
Ascine Drago s ukupno 25 hektara, od čega je 12 pod lozom na brdu zvanom ‘Bricco del Drago’ odakle potječu vina istoimeni Bricco del Drago i Nebbiolo.
Azienda Agricola Dardi Le Rose nalazi se u općinskoj četvrti Monforte d’Alba, gdje pokriva ukupno 6 hektara, u cijelosti pod nebbiolom.

Vina Poderi Colla od 2007. godine nose oznaku Comitato Grandi Cru d’Italia kao garanciju izvornosti, kvalitete i dosljednosti koja se prati i kontrolira kroz najmanje 20 godina unatrag.

Nataša Dević


Pročitajte još: Šampanjci Collard-Picard u vinoteci Bornstein , Vina Ščurek u vinoteci Bornstein , Movia doživljaj u vinoteci Bornstein


 

 

Tagged: , , , , , , , , , ,