Podjela nagrada za kraj 47. Varaždinskih baroknih večeri

Zbor i orkestar Panonske filharmonije, Ivana Lazar i ansambl Capella Cracoviensis laureati su 47. Varaždinskih baroknih večeri. Festivalski žiri na čijem je čelu bila dr. sc. Zdenka Weber, a članovi profesori varaždinske Glazbene škole Nataša Marčić i Predrag Šantek odlučio je nagradu Ivan Lukačić za najviši izvodilački domet ansambla dodijeliti Zboru i Orkestru Panonske filharmonije pod ravnanjem Tibora Bogányija za koncert održan u varaždinskoj Katedrali.Nagrada Jurica Murai za najbolju interpretaciju ravnopravno je dodijeljena ansamblu Capella Cracoviensis koji je nastupio u varaždinskoj Franjevačkoj crkvi i sopranistici Ivani Lazar za koncert u Galeriji Sermage Gradskog muzeja Varaždin kao i za sudjelovanje na koncertu Hrvatskog baroknog ansambla i Katedralnog zbora Chorus Angelicus pod ravnanjem Anđelka Igreca u varaždinskoj Katedrali.

Dodjela nagrada kruna je ovogodišnjeg festivala koji je donio 35 koncerta u Varaždinu i Trakošćanu, ali i mjestima i gradovima u četiri županije. Pozdravljajući okupljene u varaždinskoj Gradskoj vijećnici na svečanoj dodjeli nagrada ravnatelj festivala Davor Bobić istaknuo je kako su Varaždinske barokne večeri najveća kulturna manifestacija regije i organizacijski najbolji festival u Hrvatskoj. ‘Malo je gradova i u Europi koji su razvijali svoju kulturu, ali mi smo napravili svjetski festival. Barokne večeri su ambasador hrvatske kulture u svijetu’, poručio je Bobić, dok je zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica naglasila kako Varaždinske barokne večeri utjelovljuju ono čime se Varaždin diči, a to je da je grad kulture i grad baroka. ‘Države partneri se zbilja trude da pokažu svoje nabolje i tako dobivamo dvostruko ono vrijedno – dobivamo izvrsne interprete barokne glazbe i s druge strane konstantno programsko obogaćenje, upoznavajući razdoblje s kraja 16. do druge polovice 18. stoljeća u odnosu na nacionalne glazbene kulture i u odnosu na različita područja Europe, te tako doznajemo više što se događalo u tom vremenskom razdoblju u glazbi.’, istaknula je predsjednica festivalskog žirija dr. Zdenka Weber.

Dobitnica festivalske nagrade Ivana Lazar nije krila oduševljenje nagradom na festivalu na kojem nastupa od 2002. godine. ‘To je jedan kontinuirani rad u Hrvatskoj i vani i zbilja sam sretna da Varaždinske barokne večeri daju podršku svojim umjetnicima u smislu koncerata koji daju priliku da radite na sebi i da se predstavite publici’, naglasila je Lazar.

Kako su glazbenici Panonske filharmonije otputovali iz Varaždina nakon svog koncerta u Katedrali, u njihovo ime nagradu Ivan Lukačić preuzeo je ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu i izaslanik mađarskog veleposlanika dr. Dinko Šokčević. ‘Mogu reći i u svoje osobno ime i u ime veleposlanika Magyara, sretni smo. Mislim da smo uspješno pridonijeli baroknom festivalu i da će kao i u našim sjećanjima, ostati i u sjećanjima Varaždinaca’, naglasio je Šokčević, dodajući kako je glazbenicima Panonske filharmonije odmah javio da su dobili nagradu i kako je dogovoreno da će im ona biti svečano uručena u Pečuhu prije jednog od njihovih koncerata.Ovogodišnji festival bio je najveći u prethodnom desetljeću u organizacijskom smislu. Više od 35 koncerata u četiri županije, 20 popratnih programa, dva predstavljanja gradova iz Mađarske učinilo je 47 izdanje festivala nezaboravnim, čemu je veliki obol dalo partnerstvo s Mađarskom, te iznimno zalaganje Mađarskog veleposlanstva i Mađarskog instituta u Zagrebu. Publika je ove godine pokazala velik interes za koncerte na kojima se nerijetko tražila i stolica više. ‘Festival ide dalje u svojem zamahu. Iduće godine Japan, a nakon toga Irska, Belgija, Švedska, Litva, Kuba, pa i Argentina’, ushićeno je na kraju svečane dodjele festivalskih nagrada istaknuo ravnatelj Bobić.

Za organizatore Varaždinskih baroknih večeri predaha nema. Partnerstvo s Japanom iduće godine već se počelo pripremati, kao i razgovori o posebnoj glazbenoj poslastici na 48. Varaždinskim baroknim večerima. ‘Riječ je o operi Antonia Cestija, iz 1654. Godine pod nazivom La Dori. Večeras je s nama glazbeni producent Pera ansambla iz Münchena, Mehmet Yesilcay, i bila bi to koprodukcija Varaždinskih baroknih večeri, Njemačke, Hrvatskog narodnog kazališta i Beča, gdje je po posljednji puta izvedena. Više od 300 godina nije se izvodila ta opera i bit će to prva suvremena izvedba. Note imamo, prava imamo, glazbenike imamo i sad radimo na tome da ih smjestimo unutar Varaždinskih baroknih večeri u varaždinskom kazalištu, ali i drugim gradovima’, najavio je Raymond Rojnik, organizator VBV-a i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin koji će biti i organizator turneje japanskih glazbenika iduće godine i to ne samo u vrijeme Varaždinskih baroknih večeri.

U Vijećnici je predstavljen i nosač zvuka sa snimkom koncerta održanog prošle godine na Varaždinskim baroknim večerima. Bachovu ‘Muku po Ivanu’ izveli su tom prigodom glazbenici Hrvatskog baroknog ansambla, Katedralnog zbora Chorus angelicus i solisti, nakon čega im je pripala i festivalska nagrada Ivan Lukačić. Nakladnici CD-a su Udruga Aulos, Varaždinske barokne večeri i Varaždinska biskupija, a bit će trajan zvučan zapis još jednog od vrhunskih koncerata varaždinskog baroknog festivala koji kroči prema svojih pola stoljeća održavanja.

Službeni dio festivala završio je koncertom nagrađivanih učenika varaždinske Glazbene škole s Varaždinskim komornim orkestrom u varaždinskoj Katedrali na kojem su im se pridružile i kolege iz glazbene škole Zalaegerszega. U baroknoj glazbi u okviru ovogodišnjeg festivala tijekom ovog mjeseca moći će uživati još publika na koncertima u Zlataru, Vinici, Svetom Jurju na Bregu, Loboru i Mihovljanu.

VBV


Tagged: , , , , , , ,