Poetski tren: Suvremena hrvatska poezija na suvremen način

U Godini čitanja, Poetski tren na jedinstven način poziva na čitanje suvremene hrvatske poezije – promišljenim i privlačno oblikovanim multimedijskim sadržajem u kojem se poezija sluša i gleda!Poklonici poezije, a osobito suvremene hrvatske poezije, mogu uživati u novom načinu ‘čitanja’ pjesama koji nudi digitalna platforma Poetski tren. Na istoimenom YouTube kanalu te na Facebook stranici postoji video zbirka velikog broja naslova koja iz tjedna u tjedan raste. Iako je Poetski tren usredotočen na suvremenu hrvatsku poeziju, među objavljenim djelima nalazi se i pokoja pjesma stranog autora.

Jedinstvenost Poetskog trena leži u tome što su pjesme polazište za nov, pažljivo osmišljen i oblikovan umjetnički sadržaj u formi videa. Znalačke govorne interpretacije pjesama upotpunjene su glazbom koja je u nekim slučajevima baš za tu namjenu skladana, izvedena i snimljena. Vizualnu komponentu videa čine umjetničke slike i fotografije raznih autora, no i one iz javne domene, jednako pažljivo odabrane. Na taj se način pjesme raznih autora i slušaju i gledaju nudeći jedinstven audiovizualni doživljaj.

Među objavljenim autorima velik je broj imena pjesnika različitih generacija: Sonja Manojlović, Andriana Škunca, Sanja Lovrenčić, Andrijana Kos Lajtman, Monika Herceg, Nata Topić, Olja Savičević Ivančević, Ana Brnardić, Tonko Maroević, Ivica Prtenjača, Davor Šalat, Tomica Bajsić, Milko Valent, Delimir Rešicki… Glazbeni doprinos dali su umjetnici jazzisti Miron Hauser, Miro Kadoić, Saša Nestorović, Bojan Z, Viktor Lipić i drugi, a likovni Vatroslav Kuliš, Tatjana Politeo, Sebastijan Dračić, Vlatko Čerić, Goran Lebinac, Monika Meglić, Maja Strgar Kurečić, Andrej Tomić, Darija Jelinčić, Maja Bachler…

Pjesme interpretira uvijek isti, poznat spikerski glas Gordane Kovačić, autorice i urednice platforme. Poetski tren pokrenut je s prošlogodišnjom Noći knjige, a zbirka trenutno broji 80-ak naslova.

U Godini čitanja slušajte i otkrivajte suvremenu hrvatsku poeziju na Poetskom trenu! Dovoljan je klik na Poetski tren – YouTube ili Poetski tren | Facebook.

Gordana Kovačić doktorirala je logopediju na Sveučilištu u Zagrebu s fokusom na akustička i psihoakustička obilježja profesionalnih glasova. Godine 2002./03. nagrađena je uglednom stipendijom Huygens koja ju je odvela na Institut fonetskih znanosti Sveučilišta u Amsterdamu. Ondje je kao gostujuća znanstvenica istraživala akustička obilježja ojkanja, tarankanja i klapskog pjevanja. Od sredine 1990-ih pjeva jazz. Ponajviše je nastupala s malim ansamblima Mire Kadoića, Ladislava Fidrija i Damira Dičića. Dugi niz godina vodila je i uređivala radijske jazz emisije. Do danas je ostala vezana za radio radeći kao spikerica. Živi i radi u svom rodnom gradu, Zagrebu.

M. T. / Foto: Marko Fröhlich


Tagged: , , , ,