Poezija u drugom filmu – Goranovo proljeće

Pred nama je Goranovo proljeće, naša najznačajnija pjesnička manifestacija koja ove godine slavi 60. obljetnicu.

Kao uvod u ovu obljetnicu, u okviru pjesničke tribine ‘Poezija u drugom filmu’ u Kinoteka baru, sinoć su predstavljeni finalisti nagrade Ivan Goran Kovačić – Krešimir Bagić i Goran Bogunović, a večeras, u utorak 7. ožujka, u 19 sati, bit će predstavljeni Sanja Lovrenčić, Senko Karuza i Darko Šeparović.

Ulaz na tribinu je slobodan, a moderirat će pjesnikinja Sanja Baković

Finalisti nagrade Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu

Nagrada Ivan Goran Kovačić dodjeljuje se za najbolju izvornu pjesničku knjigu tiskanu u dvogodišnjem razdoblju, čije su prvo izdanje objavili nakladnici registrirani u Republici Hrvatskoj i koja nije posredovana prijevodom. Dodjeljuje se od 2019. godine, u okviru manifestacije Goranovo proljeće, naizmjenično s nagradom Goranov vijenac za izniman doprinos hrvatskom pjesništvu. Sastoji se od novčanog dijela u iznosu od 1327.23 eura (10 000 kn), plakete i skulpture, rada akademskog kipara Igora Rufa.

Ove će se godine, u sklopu jubilarnog 60. Goranovog proljeća, nagrada dodijeliti treći put. Prva dobitnica bila je Martina Vidaić za knjigu ‘Mehanika peluda’, druga Evelina Rudan za knjigu ‘Smiljko i ja si mahnemo’, a novi će laureat ili laureatkinja biti proglašen/a 15. ožujka, uoči početka Goranovog proljeća.

U konkurenciji su se našle knjige objavljene u razdoblju od 1. studenog 2020. do 31. listopada 2022. godine.

Za nagradu nisu mogle konkurirati knjige članova Odbora Goranova proljeća, kao ni izdanja SKUD-a Ivan Goran Kovačić, koji nagradu dodjeljuje.

Žiri u sastavu Dorta Jagić, Miroslav Mićanović i Branislav Oblučar imao je težak zadatak izabrati pet finalista među stotinjak pristiglih naslova iz dvogodišnje domaće pjesničke produkcije, a to su:

Krešimir Bagić: Ponornice (Meandarmedia, 2021)
Goran Bogunović: Vježbe hrabrosti (Durieux, 2021)
Senko Karuza: Nestajanje (Meandarmedia, 2020)
Sanja Lovrenčić: Skica za junakinju (Mala zvona, 2021)
Darko Šeparović: Proces gorenja (Durieux, 2022)

S.B.


Poezija u drugom filmu: Irena Matijašević


Tagged: , , , , , , ,