Poezija u drugom filmu: Irena Matijašević

Pjesnička tribina ‘Poezija u drugom filmu’ održat će se utorak, 14. veljače u 19 sati u Kinoteka Baru u Zagrebu (Kordunska 1), a gošća je pjesnikinja, prozna spisateljica i radijska urednica na Trećem programu Hrvatskog radija Irena Matijašević.

Tom prigodom predstavit će se njezina nova pjesnička knjiga ‘Cesta za tar’ (MeandarMedia, 2022), uz osvrt na književni opus i rad ove spisateljice. Uz autoricu i voditeljicu tribine, pjesnikinju Sanju Baković, o poeziji Irene Matijašević govorit će pjesnik i cijenjeni književni kritičar dr.sc. Davor Šalat.

Pjesničku tribinu ‘Poezija u drugom filmu’ pokrenuo je Centar za knjigu u suradnji s Kinoteka Barom u 2022. godini. Do sada su gostovali Krešimir Bagić, Senko Karuza, Andrijana Kos Lajtman, Dinko Telećan, Ivana Lulić, Maja Marchig, Danijela Jozić, Vanda Mikšić i Vlatka Valentić.

Irena Matijašević (Zagreb, 1965.) je pjesnikinja, prozna spisateljica, urednica, radijska voditeljica i prevoditeljica. Diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu. Bila je članica predsjedništva Hrvatskog semiotičkog društva. Eseje i poeziju objavljivala je u ‘Quorumu’, ‘Vijencu’, ‘Zarezu’, ’15 dana’, ‘Poeziji’, ‘Fantomu slobode’, ‘Agonu’ i drugim časopisima. Radi kao urednica emisija koje se bave temama iz književnosti na Trećem programu Hrvatskog radija. Uredila je knjigu ‘Riječi i riječi: rječnik Trećeg programa’, kao dio projekta-emisije ‘Riječi i riječi’. Dosad je objavila zbirke pjesama ‘Naizgled’ (AGM, 2007), ‘Južne životinje’ (AGM, 2010.), ‘Početak zrelosti’ (VBZ, 2020), ‘Cesta za tar’ (MeandarMedia, 2022), potom poetsku dramu ‘Danska H2O’ (AGM, 2012) i romane ‘Crno pismo’ (Algoritam, 2015), ‘Kao kiša’ (Hena com, 2017) i ‘Igra istine’ (Hena com, 2019.).

Organizatori tribine ‘Poezija u drugom filmu’ su Centar za knjigu i Kinoteka Bar, a voditeljica je pjesnikinja Sanja Baković. Ulaz je za posjetitelje slobodan.

S.B. / Foto: Jakob Goldstein


Poezija u drugom filmu: Vanda Mikšić i Vlatka Valentić


Tagged: , , , , , , , ,