Vlasnica diWine bara i vinska promotorica Irena Lučić organizirala je još jednu pomaknutu vinsku prezentaciju pod nazivom ‘Vinski čvenk’.
Sudeći po reakcijama gostiju čini se kako ovakve, malo drugačije vinske priče, nailaze na ogromno odobravanje publike, željne uživanja u čaši dobrog vina u opuštenoj i neformalnoj atmosferi.
Svakako je takvom okruženju pridonio i mladi istarski vinar Matej Bažon, koji je svojom otvorenošću, iskrenošću i spontanošću već na samom početku druženja osvojio srca (priznajemo – pretežito ženske) publike. Iako sa suprugom i kćerkicom stanuje na riječkoj adresi, Matej gotovo svakodnevno obilazi obiteljsko vinsko imanje smješteno u pitoresknom Gračišću. Jer, osim za 5 hektara vinograda kojima dominira merlot kao glavna sorta, valja brinuti o podrumu, kao i o brojnim gostima koji posjećuju kušaonicu.
Matej je treća generacija vinara u ovoj obitelji. Priča je započela s djedom Liberom, po kojem je Matej nazvao i svoje pjenušce, a nastavila se s Josipom od kojeg je Matej preuzeo brigu oko vinograda i vinarije. Uz vina, obitelj se u manjoj mjeri bavi i proizvodnjom maslinovog ulja i likera, a da im jako dobro ide najbolje govori činjenica kako je većina proizvoda unaprijed rasprodana. Kako bi se dočepali ovih sjajnih vina, ljubiteljima i znalcima ne predstavlja nikakav problem potegnuti do Gračišća čak iz Rijeke, Zagreba ili Italije. Jasno je stoga da niti u diWine baru nije nedostajalo znatiželjnih vinoljubaca koji su došli kušati ova vina.
Slijed od pet etiketa započeo je ružičastim pjenušcem Libero, kupažom merlota i terana, koji se pokazao kao ozbiljno foodie vino, sposobno pratiti i konkretnije zalogaje. Uslijedile su malvazije – svježa iz 2022 i njezina moćnija sestra Allegra, istog godišta, ali školovana u hrastovoj bačvi koja joj je podarila višedimenzionalnost i karakter. Za kraj uslijedilo je paralelno kušanje dva merlota, perjanice vinarije, baznog iz inoxa (2021) i mlađeg, ali odležanog u hrastu (2022). Iako je merlot rijedak u središnjoj Istri, a još rjeđi na nadmorskoj visini na kojoj raste u Bažonovim vinogradima, pokazalo se da upravo ova sorta vinariji daje zapažene rezultate te iz godine u godinu osvaja brojna odličja.
Vina su pratili mali zalogaji i mesno-sirna plata, no još je važnije naglasiti kako ih je pratila jako dobra atmosfera. ‘Najbolje vino je otvoreno vino’, podučio nas je Matej uz smijeh, ali je pokazao i svoju romantičnu stranu izjavom kako je vino poezija u boci. Inspirirani tom rečenicom (a pomalo i ispijenim vinom) prisutni su uspješno izvršili zadatak za koji je bilo potrebno pjesnički se izraziti. Ne samo da smo uživali u poeziji – od haikua, preko rime do slobodnog stila – već smo svjedočili i pravim slikarskim djelima ukrašenim vinom.
Ako vas put nanese u Gračišće, podrum Bažon svakako uvrstite na svoju bucket listu, a nadamo se da ćemo Mateja i njegova vina također malo češće viđati i u metropoli.
Tekst i foto: diWine