Poletti vina za božićno raspoloženje

Crno vino ukusnije je ako ga pijete uz glazbu Jimija Hendrixa ili Rolling Stonesa, a i bijelo ima svoje glazbene miljenike, pokazalo je istraživanje škotskih znanstvenika na Sveučilištu Edinburgh.Stručnjaci su otkrili da okus cabernet sauvignona jača kad se pije uz ‘jaku i tešku glazbu’. Na drugoj strani, chardonnay bolje prija uz ‘poletne i osvježavajuće’ melodije.

Na temu sljubljivanja vina i glazbe zagrebački diWine Bar odlučio je provesti vlastito istraživanje. U pomoć su pozvali renomiranog istarskog vinara Petera Polettija, najboljeg DJ-a među vinarima i najboljeg vinara među DJ-ima, koji već dugi niz godina prakticira spajanje vina i glazbe.Čarobna večer pod nazivom ‘Poletti Xmas’ sastojala se od radionice sljubljivanja vina, hrane i glazbe namijenjene predstavnicima medija i vinskim profesionalcima, te od druženja namijenjenog ljubiteljima vina koji su uz Poletti malvaziju, teran i ukusne plate imali priliku uživati u zvucima biranih vinila koje je Peter – Piero puštao tijekom večeri. Bilo je to svojevrsno ‘ufuravanje’ u božićno raspoloženje i zaista – te večeri u diWine baru nije nedostajalo čarolije, smijeha i ozarenih lica.

Na radionici su predstavljena četiri vina, koja su udruženim snagama prezentirali otac Piero i sin Matteo Poletti, nasljednik ugledne vinarije koja je ove godine proslavila čak 180 godina postojanja. Piero je okupljenima objasnio temeljne principe sljubljivanja vina i glazbe: ‘Kada biram glazbu uz neko vino, to vino zamislim kao osobu. Zapitam se je li staro ili mlado, je li muško ili žensko, kako izgleda, je li nježno i elegantno ili pak snažno i robusno. Tada mi spontano u glavi dolaze ideje za pjesme koje bi takva osoba slušala, odnosno koje pašu s određenim vinom.’

Prvo vino, Malvazija 2021, sljubljena je sa zalogajima od mozzarelle u umaku od vrhnja i jogurta s koricom limete, uz koje smo slušali ‘Fresh’ od Cool And The Gang i klasik ‘Tea For Two‘ od Nat King Colea.

Nešto ozbiljnija, odležana Malvazija Classica i brie sljubljeni su s pjesmom Bee Geesa ‘How Deep Is Your Love‘. Već na trećem vinu, Merlotu 1842, kupaži iste sorte iz dvije različite godine (2016. i 2018.) sljubljenom s delikatesnom paštetom od tune, razvila se živa diskusija oko prikladne pjesme, s obzirom da su i okupljeni uzvanici prihvatili ‘igru’ i počeli sami predlagati idealne spojeve merlota i glazbe.

Piero je ovo vino spojio s pjesmom ‘Misty’ legendarne Arethe Franklin, što je zaista bio izvrstan match, no oduševila je i kombinacija s ‘Wild Horses‘ od Rolling Stonesa koju su predložili novinarska vinska legenda Željko Suhadolnik i fotograf Nikola Zoko. Posljednje vino, Cabernet sauvignon, sljubljeno je uz nezaobilaznog Barry Whitea i pjesmu ‘Baby Blues.

U nastavku večeri gosti diWine Bara, popunjenog do zadnjeg mjesta, uživali su u biranim pjesmama od 1920-tih do 1980-tih, te u duhovitim Pierovim anegdotama iz vremena kada je radio kao DJ. Bila je to uistinu večer za pamćenje i možemo se samo nadati da će postati tradicionalna.

Vinarija Poletti uzgaja vinovu lozu na 9 hektara vlastitih vinograda, a u ponudi ima sedam etiketa čije je zajedničko obilježje beskompromisna kvaliteta. ‘Ako želiš raditi vino, neka bude onakvo kakvo bi i sam želio piti’, prisjeća se Piero riječi svoga oca, koji ga je u ranoj dobi uveo u svijet vinarstva. Upravo su mu te riječi bile glavna motivacija u vrijeme socijalizma kada je vinarstvo Istre (i ostatka Hrvatske) patilo od nametnutog sindroma visokih prinosa i niske kvalitete.

Jedan je od prvih vinara koji se odvažio proizvoditi kvalitetno vino po visokoj cijeni, što je u početku dočekano sa podsmijehom od strane kolega i prekupaca, a sama obitelj pretrpjela je financijski vrlo izazovno razdoblje. Zato si danas vinarija Poletti može priuštiti da, primjerice, njihov Cabernet sauvignon odležava pet godina u podrumu, a zatim bude nagrađen na svjetskom natjecanju The Global Cabernet Sauvignon Masters 2020 kao peti najbolji Cabernet Sauvignon u svijetu. Osim ka ekološkom vinarstvu, obitelj se sve više okreće prema vinskom turizmu. Zajedno sa suradnicom Jasnom Matić prije nekoliko godina renovirali su staru kuću u srcu Poreča i pretvorili je u eno-gastro hram pod nazivom Wine & Food Casa Manzolin. Ideja je proizašla iz ljubavi prema vinu i hrani, koji se savršeno ljube. Preporučujemo posjetiti to fantastično mjesto što prije, a u međuvremenu svi ste dobrodošli uživati u Poletti vinima koja su dostupna i na čaše u zagrebačkom diWine Baru.

Tekst i foto: Irena Lučić


Tagged: , , , , , , , , ,