Popratni programi 61. Pule

U Kinu Valli u Puli predstavljeni su popratni programi 61. Pulskog filmskog festivala.
Popratni programi 61. PuleRavnateljica Festivala, Gordana Restović, govorila je o ovogodišnjoj organizaciji i svim popratnim događanjima koji nas čekaju na 61. Festivalu. Članica Umjetničkog savjeta, Tanja Miličić, predstavila je novi program namijenjen profesionalnim djelatnicima i studentima AV medija – Pula PRO te ovogodišnje izložbe posvećene filmskoj umjetnosti. Ovogodišnji glazbeni program predstavila je njegova voditeljica Sanela Omanović, a o bitnim informacijama u vezi s ulaznicama govorila je Suzana Požgaj, voditeljica Ureda za goste, protokol i prodaju. O svojoj potpori Festivalu govorili su Valter Šarić, direktor Regionalnog centra Zagrebačke banke i Igor Krajcar, voditelj poslovnice tvrtke AutoWill.

Pula PRO, novi program Pulskog filmskog festivala, namijenjen je profesionalnim djelatnicima i studentima AV medija. Program donosi niz predavanja svjetskih stručnjaka za filmsku produkciju, distribuciju i marketing. U Puli će nas posjetiti i s nama podijeliti svoje znanje i iskustvo renomirani svjetski stručnjaci, poput Nika Powella, ravnatelja londonske Nacionalne škole za film i televiziju, dobitnika Oscara za najbolji film kao producent filma Plačljiva igra (1992.) redatelja Neila Jordana; Charlesa McDonalda, jednog od vodećih svjetskih stručnjaka za odnose s javnošću, koji je zastupao filmove P. Almodovara, M. Leigha, K. Loacha, M. Winterbottoma, D. Cronenberga, S. Coppole, W. Wendersa; Raya Gillona, stručnjaka za filmski zvuk koji je surađivao sa svim najvećim svjetskim studijima i laboratorijima za obradu zvuka kao što su Dolby, Warner, Fox, Universal, Sony, Columbia Tri-Star i Johna Durieja, čarobnjaka filmskog marketinga koji je surađivao na više od 650 igranih filmova te više od 200 filmskih najava i plakata. Prvo će teorijsko predavanje o sigurnosti na radu filmskih djelatnika, u organizaciji Hrvatskog kaskaderskog društva, održati Darko Tuškan. U organizaciji Društva hrvatskih filmskih redatelja i Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo održat će se okrugli stol o autorskim pravima u audiovizualnoj djelatnosti, a Pulski filmski festival bit će domaćin okruglog stola o filmskim festivalima u Hrvatskoj.

Ove će godine Festival uveličati četiri tzv. filmske izložbe. Već nezaobilazni dio Festivala, umjetnička istraživačka platforma Cinemaniac kustosice Branke Benčić, sastojat će se od dviju izložbi. Na izložbi Paper Movies, kao fragmentarnoj putanji ‘papirnatih filmova’, kroz kolaž, crtež, found footage, video, animaciju i fotografiju kao dio filmskog eksperimenta, izlagat će Dalibor Barić, Marko Tadić, Ana Petrović, Michel Klofkorn, Antun Motika i Boško Tokin. U sklopu izložbe Kino umjetnika, koja će obuhvatiti recentnu audiovizualnu produkciju radova koji nastaju na mjestu susreta suvremene umjetnosti i kinematografije, a kontekstualiziraju se na izložbama u muzejima i galerijama te projekcijama u kinima i na festivalima, izlagat će Damir Očko, Igor Grubić, Renata Poljak, Ana Hušman, Zlatko Kopljar, Dan Oki, Matija Debeljuh, Ana Bilankov, Vladislav Knežević i ostali. U Galeriji Makina moći ćemo razgledati presjek radova nastalih u proteklih deset godina koji, donoseći nezaboravno filmsko iskustvo sa snimanja brojnih domaćih filmova, predstavljaju zanimanje filmskog fotografa, a izlažu Hassan Abdelghani, Zoran Mikinčić-Budin i Nikola Predović. U Srpskom kulturnom centru održat će se izložba festivalskih plakata Predraga Spasojevića pod nazivom Dobri duh Festivala. U Kinu Valli moći će se razgledati NLO nad Pulom… i ostale karikature Nedeljka Dragića. Ovdje pročitajte detaljnije o izložbama.

Ovogodišnji glazbeni program Festivala čini deset izvođača. Prvu notu odsvirat će Puhački orkestar grada Pule koji će 19. srpnja, povodom otvorenja filmskog programa u Areni, posjetitelje dočekivati filmskom glazbom. Tijekom festivalskih večeri uveseljavat će nas DJ Dogmatic, Gustafi/Veterinari, Cinkuši, Zion Train Sound System (Neil Perch i DubDadda), Vlatko Stefanovski & Vasko Atanasovski Quartet, Blagdan band, Dj Funkmaster a.k.a. Tricky D, DJ Mario Kovač i Neno Belan & Fiumens. Glavni sponzor glazbenih programa u Festivalskom centru je Zagrebačka banka, a pokrovitelj završnog koncerta na Forumu jest Hrvatski Telekom. Ovdje možete vidjeti raspored nastupa izvođača.

Filmske projekcije u Kinu Valli, galeriji Sveta srca i Istarskom narodnom kazalištu bit će besplatne. Filmske projekcije na Kaštelu naplaćivat će se 10 kn, a u Areni 20 kn, osim 22. i 26. srpnja, kada ulaznica iznosi 30 kn. Čitav prihod od kupnje ulaznice za 24. srpnja namijenjen je kao pomoć održavanju 5. Ljetne škole filma Gunja. Već tradicionalno, ulaznica za Arenu ujedno je i glasački listić za nagradu publike Zlatna vrata Pule, koja se dodjeljuje za najbolji film u Hrvatskom programu prikazanom u Areni. Studenti i umirovljenici i ove će godine moći ostvariti pravo na propusnice Prijatelj Festivala po promotivnim cijenama, a ovdje pročitajte sve  informacije o ulaznicama.

Pročitajte još: Program 61. Pulskog filmskog festivala , Filmski programi 61. Pulskog festivala

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,