U izdanju Naklade Ljevak objavljena je popularnoznanstvena knjiga ‘Klimatska kuharica’, zbirka recepata za jela koja se tradicionalno pripremaju u Hrvatskoj i Sloveniji.
Autorice su Sanja Tišma, Suzy Josipović Redžepagić, Ana-Maria Boromisa, Daniela Angelina Jelinčić i Mojca Vukovič.
Uz prikaz potrebnih namirnica i načina pripreme jela posebnost je ove kuharice izračun emisije ugljikova dioksida koji nastaje pripremom svakoga pojedinog recepta. Na taj način nastoji se široj javnosti ukazati na izazove klimatskih promjena i utjecaj osobnih prehrambenih izbora na promjenu klime i očuvanje okoliša.
Uz gastronomski dio knjige, na jednostavan i široj javnosti jasan način opisan je pojam klimatskih promjena, njihovi uzroci i posljedice u svijetu te budući trendovi. Također je prikazan utjecaj proizvodnje i pripreme hrane na klimatske promjene te su pobrojeni javno dostupni alati uz pomoć kojih se, na jednostavan način, mogu pratiti klimatski učinci osobnih prehrambenih izvora.
***
Klima i varijabilnost klimatskih uvjeta ima znatan utjecaj na hranu i oblikovanje prehrambenih navika i tradicije u različitim dijelovima svijeta. Tradicionalna kuhinja razvijena je u skladu s klimom određenog područja i koristi lokalno dostupne sastojke, a način pripreme i konzerviranja hrane prilagođen je specifičnim klimatskim uvjetima.
Klimatske promjene utječu na mogućnosti proizvodnje hrane. S druge strane, odabir hrane (vrste i količine pojedinih namirnica, načina njihova čuvanja i pripreme) utječe na emisije stakleničkih plinova i klimatske promjene.
Temperatura, vlažnost zraka, oborine i drugi klimatski elementi utječu na mogućnost uzgoja biljaka i životinja, tj. dostupnost namirnica, a i na način pripreme i konzerviranja hrane. Klimatske promjene jedan su od najvećih globalnih izazova (EEA, 2024).
N. K. / Foto: Ljevak.