Poreč: Svečano otvorena 25. Vinistra

‘Vinistra je počela prije 25 godina po istrijanski – škrbno i skromno, ali s puno entuzijazma, sigurnosti i u uvjerenju da radimo dobar posao. Zahvaljujem se ljudima koji su imali tu viziju i hrabrost da prije četvrt stoljeća krenemo prema ovakvoj današnjoj Vinistri koja je postala zaštitni znak Poreča i Istre. Nećemo tu stati. Zbog toga u suradnji s vinarima radimo Strategiju razvoja istarskog vinarstva do 2030., koja predstavlja veliki iskorak za razvoj vinogradarstva i vinarstva’, istaknuo je istarski župan Valter Flego na svečanom otvorenju.‘Ovih 25 godina održavanja Vinistre istarsko vino uvijek je bilo i ostalo u fokusu. Uspjeli smo od njega kreirati prepoznatljiv istarski brend, koji odražava našu tradiciju, kulturu i životni stil. S ponosom mogu reći da smo postali jedna od najpoznatijih europskih vinskih regija, a za to je trebalo puno rada, truda, ljubavi, strasti, ali i znanja i iskustva’, istaknuo je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre na svečanom otvorenju najveće regionalne vinske manifestacije u porečkoj dvorani Žatika.

‘Poreč i Vinistra se vole i sretan sam kad vidim da je ova naša dvorana prepuna. Vinistra je uspjela uspostaviti sinergiju eno-gastro ponude i turizma i to je razlog zbog kojeg ova manifestacija svake godine bilježi rekorde, a uvjeren sam da će to biti i ove godine. Poreč u ova tri dana postaje centar svijeta i živimo kao u špici sezone’, kazao je Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča.

Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede istaknuo je kako Ministarstvo intenzivno radi na novom Zakonu o vinu i uvjeren je da će njime biti zadovoljni oni na koje se on odnosi, a na novi zakon osvrnuo se i Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo koji je kazao kako Komora preko Udruženja za vinarstvo na čelu s Gianfrancom Kozlovićem aktivno sudjeluje u njegovoj izradi. Kovačević je dodao kako je Istra druga županija po proizvodnji vina.

‘Na više od 3000 hektara proizvodi se oko 17 posto od ukupne hrvatske proizvodnje vina. S druge strane Udruga Vinistra koja okuplja više od stotinu proizvođača, primjer je najbolje organizirane vinarske i vinogradarske udruge u Hrvatskoj i nadamo se da će se taj model kojeg ovdje promovirate moći prenijeti i na ostale udruge koji okupljaju proizvođače’, zaključio je Kovačević.

Nikola Benvenuti u ime Vinistre Istarskoj je županiji uručio posebnu zahvalu za dugogodišnje partnerstvo u razvoju vina u Istri, a posebna priznanja za iznimni doprinos suvremenom istarskom vinarstvu Gradu Poreču, Hrvatskoj gospodarskoj komori i Ministarstvu poljoprivrede.

L. P. / Foto: Danilo DragosavacTagged: , , , , , , , , , , , , , ,