Pored mene: Svjetska premijera u Puli

Film ‘Pored mene’, redatelja Stevana Filipovića, imao je svjetsku premijeru na 62. Pulskom filmskom festivalu, u Areni. To je prvi put da u Hrvatskoj jedan strani igrani film ima svjetsku premijeru.Pored mene-62. PulaRiječ je o srpskom filmu koji u Puli konkurira u Međunarodnom programu. Po crvenom tepihu prije premijere, prošetala se gotovo cijela glumačka ekipa filma ‘Pored mene’, a redatelj Stevan Filipović nadahnuto se obratio publici: ‘Posebna mi je čast da mi se film premijerno prikazuje na najljepšoj pozornici na svijetu! Ovo mjesto, Arena, Pula, festival osjećam svojim i dijelom svojeg nasljeđa!’

Publika u Areni uistinu je disala s filmom te je odlično reagirala na sve scene, pa čak i one na koje bi očekivali da ih promatra s malom zadrškom. Mnogobrojna filmska ekipa izlaskom na pozornicu nakon završetka filma nagrađena je gromoglasnim pljeskom, a uspješnu premijeru nastavili su slaviti na koncertu Sare Renar.

Filmom ‘Patnje mladog Ede’, redatelja  Duccia Chiarinija, i sloganom Popni se na Dizalicu! otvorena je Dizalica. Riječ je o filmskom programu za mlade koji već drugu godinu za redom prikazuje filmove namijenjene mladima i onima koji se tako osjećaju. Dizalica je smještena  u dvorištu Galerije Sveta srca, a filmski program počinje svakim danom u 22 sata.

U sklopu programa Pula PROffesional, u Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je Okrugli stol pod nazivom ‘Spasimo našu prošlost!’ o prijekoj potrebi za restauracijom i digitalizacijom preko 400 igranih filmova snimljenih u Hrvatskoj. Dosad su obnovljene filmske kopije za njih stotinjak i to na materijalima čiji je rok trajanja relativno kratak.

U Kinu Valli, otvorena je izložba radova učenika Odjela grafičkog dizajna Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Izložbi je prisustvovala ravnateljica Gordana Restović te članica Umjetničkog savjeta Tanja Miličić. Izložbu je otvorio ravnatelj Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Davor Kliman. Pod naslovom ‘Ideja, poruka, koncept’, izložba prikazuje radove učenika na temu kulturnih, glazbenih i sličnih manifestacija koje se održavaju u gradu Puli. Izložba se može razgledati u Kinu Valli.

P. B.


62. Pula-otvorenje

Svečano otvoren 62. Pulski filmski festival

Dheepan
62. Pula: Dvije svjetske premijere
Tagged: , , , , , , , , , , ,