Svečano otvoren 62. Pulski filmski festival

Svečanost otvaranja 62. Pulskog filmskog festivala u Areni započela je izvođenjem hrvatske himne ‘Lijepa naša’, nakon koje je uslijedila himna Istarske županije ‘Krasna zemljo’, obje u izvedbi Đani Stipaničeva te Matea Žmaka na glasoviru. Prisutne je pozdravio voditelj Oliver Mlakar te najavio festivalsku ravnateljicu Gordanu Restović.
62. Pula-otvorenjePozdravila je goste, posjetitelje i filmske profesionalce, te naglasila značaj festivala i Arene, zahvalila s institucijama koje ga podržavaju, svim filmskim djelatnicima te pozvala sve posjetitelje i goste da uživaju u narednih osam dana u filmovima pod zvijezdama.

Predsjednik umjetničkog savjeta, Hrvoje Pukšec, u svoje, ali i u ime svojih kolega članova Umjetničkog savjeta, Tanje Miličić te Mike Downeyja, zahvalio se filmskim autorima zbog čijih je umjetničkih ostvarenja Pulski filmski festival svake godine sve kvalitetniji. ‘Hrvatski filmovi obilazili su najveće svjetske festivale i na njima bivali nagrađivani. Dobre vijesti za hrvatski film dobre su vijesti i za Pulu.’ Istaknuo je također programske novosti 62. Pule te naglasio važnost edukativnog programa za filmske profesionalce. ‘Po prvi put na jednom hrvatskom festivalu imat ćemo svjetske premijere svjetskih filmova. Po prvi put pokrećemo edukativni program za filmske profesionalce iz medijski manje atraktivnih zanimanja – ove je godine fokus usmjeren na scenografiju’, rekao je Pukšec.

Nakon pozdravnih govora, voditelj Oliver Mlakar najavio je prikazivanje kratkog dokumentarnog filma ‘Filmski festival’ u režiji Jože Berca. ‘Filmski festival’ nastao je davne 1955. godine, a za potrebe prikazivanja tijekom svečanosti otvaranja u Areni restauriran je i digitaliziran.

Nakon toga publici se obratio ministar kulture Berislav Šipuš. Kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović prisutne je pozdravio je dvostruki oskarovac, producent Branko Lustig, te otvorio festival na simboličan način, podizanjem zastave i tradicionalnim vatrometom.

Nakon spektakularnog vatrometa, čast da otvori festival pripala je igranom filmu redatelja Branka Schmidta pod nazivom ‘Imena višnje’. Riječ je drami koja prati život dvoje supružnika nakon povratka u svoje selo iz kojeg su otišli tijekom ratnih godina. Glavne uloge u filmu pripale su Nadi Đurevskoj i Ivi Greguroviću, koji su se zajedno s ostalom filmskog ekipom, nakon filma, zahvalili publici i direkciji.

A. S.


Dheepan
62. Pula: Dvije svjetske premijere
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,