Porin za životno djelo: Ibrica Jusić, Silvije Glojnarić i Paolo Sfeci

Porin za životno djelo dodjeljuje se onim umjetnicima koji su svojim znanjem i radom zadužili hrvatsku glazbu. Ovogodišnji dobitnici su kantautor i šansonijer Ibrica Jusić, dirigent i jazz skladatelj Silvije Glojnarić te Paolo Sfeci, član Glavnog odbora HGU-a i dopredsjednik UNISON-a – Hrvatskog glazbenog saveza.Istaknutim glazbenicima statue će biti uručene na svečanoj dodjeli koja će se održati 29. ožujka u Centru Zamet u Rijeci.

Ibrica Jusić istaknuti je kantautor i šansonijer prepoznatljivog glazbenog izričaja, poznat i kao pjevač zabavne glazbe i sevdaha. Na glazbenoj sceni je od 1968. godine pobijedivši na Zagrebačkom festivalu s pjesmom ‘Celuloidni pajac’. Sedamdesetih godina proslavio se, između ostalih, pjesmama ‘Mačka’, ‘Dobro jutro, Margareta’, ‘Jubi san vašu ćer’…

Skladao je na stihove poznatih domaćih pjesnika Luke Paljetka, Dobriše Cesarića, Miroslava Antića, Alekse Šantića, Tina Ujevića, ali i svjetskih poput Shakespearea, Bertolda Brechta i Leonarda Cohena. U svojoj dugoj i bogatoj karijeri, Ibrica je surađivao i s mnogim glazbenicima kao što su Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Arsen Dedić, Drago Britvić… Nastupao je po čitavom svijetu, Hrvatskoj i regiji, mnogim festivalima i kazalištima.

Silvije Glojnarić, renomirani dirigent, skladatelj, aranžer i bubnjar, diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na odjelu kompozicije i glazbene teorije. Kao bubnjar svirao je s najpoznatijim hrvatskim, ali i glasovitim svjetskim jazzistima te je bio stalnim članom SFB Big Banda u Berlinu. Sklada za naše, ali i poznate strane jazz orkestre, primjerice za NDR Big Band, SFB Big Band, Big Band RTV Slovenije i druge. Osim jazza, sklada i na području suvremene ozbiljne te komorne glazbe za razne ansamble poput kvarteta saksofona ili brass kvinteta, ali i za tamburaški orkestar. Kao aranžer sudjeluje u dramskim i zabavnim programima, te u radijskim i TV emisijama. Godinama djeluje kao šef-dirigent Big Banda HRT-a za koji redovito sklada i piše aranžmane. Pišući glazbu za televizijske i radijske programe, mjuzikle, te razne orkestre, afirmirao se i kao skladatelj i aranžer jedinstvenog rukopisa.

Paolo Sfeci karijeru je započeo kao rock bubnjar snimivši prvi LP grupe Aerodrom, deset LP-ja grupe Parni valjak i tri LP-ja s grupom Boa. Sfeci je jedan od pokretača Hrvatske glazbene unije (HGU), a zahvaljujući njegovoj upornosti i entuzijazmu 1992. godine nastaje ta stožerna organizacija glazbenika čiji je prvi predsjednik.

Ubrzo zbog intenzivnog angažmana u prijelomnim trenucima za hrvatsku glazbu i nazočnosti u njezinim rukovodećim tijelima, javnost će ga doživljavati kao sivu eminenciju popularne glazbe.

Jedan je od osnivača Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava, čijem postojanju izvođači mogu zahvaliti ostvarivanje svojih prava. Sfeci sudjeluje u pokretanju Porina te je član njegova prvog Upravnog odbora, a jedan je i od utemeljitelja Instituta hrvatske glazbene industrije i njegove transformacije u Institut hrvatske glazbe, a potom i u Unison, krovni savez glazbenih udruga.

U. N.


Tagged: , , , , , , , , , , ,