Posljednja večer Rab Jazz Festa u znaku Boška Petrovića

Tek nas tjedan dana dijeli od prvorazrednog kulturnog događaja – Rab Jazz Festivala koji se u svom trećem izdanju održava od 6. do 9. rujna.Rab je zahvaljujući ovom festivalu tijekom posljednjih godina počeo sloviti za rajski otok božanstvenog jazza, a svoj šarm otkriva i ovogodišnjim programom u kojem će ugostiti niz vrhunskih glazbenika. No, dokaz rafiniranog glazbenog ukusa ne bi bio neoboriv bez vertikale hrvatskog jazza pa će tako posljednja večer festivala biti održana u čast jazz legendi, pokojnom vibrafonistu i skladatelju – Bošku Petroviću.

Već je sedam godina proteklo otkako Boško Petrović nije među nama, ali njegovo glazbeno naslijeđe ostavilo je neizbrisiv trag na hrvatsku, ali i svjetsku glazbenu povijest. Boškovi kolege glazbenici i prijatelji, a posebno mlađi naraštaj njegovih studenata održavaju živim sjaj njegova umjetničkog genija, pa tako i organizatori ove glazbene manifestacije nastoje očuvati uspomenu na velikana jazza.

Završni koncert 3. Rab Jazz Festivala održat će se u nedjelju, 9. rujna kada će u Vili Mahač nastupiti članovi njegova trija – Primož Grašić i Mario Mavrin s Boškovim miljenikom i studentom Vidom Jamnikom te kao sastav Jazz Continuo zasvirati ‘Music of Boško Petrović’. Večer će se nastaviti kod zvonika sv. Ivana Evanđelista gdje će Rab Jazz Fest ispratiti jedinstveni Ervin Baučić Blues Bend.

Čast otvaranja ovogodišnjeg izdanja, 6. rujna u 20 sati kod zvonika sv. Ivana Evanđelista, pripala je prvoj dami hrvatskih šlagera, Gabi Novak i pijanistu Matiji Dediću. Kasnije iste večeri, na Trgu Municipium Arba po prvi put na Rab Jazz Festivalu nastupit će Ivana Kindl, koja će s vrhunskim bendom predstaviti presjek 16 godina duge karijere. Na repertoaru će se osim njezinih uspješnica naći i obrade nekih poznatih funk/soul/blues/ jazz izvođača, stilskih žanrova u kojima Ivana briljira svojim soulful vokalom.

‘Iznimno se veselim koncertu na Rab Jazz festivalu, osobito jer je to moj prvi nastup s bendom na Rabu. Pripremamo program za sve glazbene sladokusce koje ovim putem pozivam da nam se pridruže na koncertu. Vidimo se!’, poručila je Ivana Kindl.

U petak, 7. rujna, u Parku Dorka pozornicu će podijeliti Jazziana Croatica, zagrebačkog bubnjara, udaraljkaša, skladatelja, slikara i pjesnika Borne Šercara, te fantastični sextet riječkog pijaniste, aranžera i skladatelja – Zvjezdana Ružića, dok je u subotu, 8. rujna gitaristički spektakl koji se ne propušta. Na Trgu slobode – Pjaceti nastupit će Elvis Stanić, jedan od najboljih hrvatskih jazz gitarista, sa svojom Elvis Stanić Group. Za jednako lijepi nastavak ove rapske jazz priče pobrinut će se jedan od najvećih gitarističkih gypsy jazz virtuoza današnjice i učenik škole legendarnog Djanga Reinhardta – Stochelo Rosenberg. Na rapskom nastupu pridružit će mu se njegov mlađi brat, također virtuoz na gitari, Mozes Rosenberg, te naš Mate Matišić.

P. M.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,