Poštanska marka Mir – najviša vrijednost čovječanstva

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 9. svibnja nove prigodne poštanske marke iz serije ‘Europa’ na zajedničku temu ‘Mir – najviša vrijednost čovječanstva’, kojima se obilježava Dan Europe.

Marke ‘Europa’ izdaju svake godine članovi PostEuropa, udruženja poštanskih operatora europskih zemalja. Ovogodišnje izdanje sadrži dvije poštanske marke. Autorica marke s motivom golubice u letu i maslinovom grančicom je Dubravka Zglavnik Horvat, dizajnerica iz Zagreba, a u dizajnu je korištena fotografija Waltera Sirotića, fotografa iz Buzeta. Drugu marku s motivom keltskoga ljubavnog čvora, koji je vizualna metafora mirnoga integriranog društva, dizajnirale su Lina Bos i Runa Egilsdottir iz Luksemburga, a oblikovala ih je Dubravka Zglavnik Horvat. Nominalna vrijednost maraka označena je slovnom oznakom B što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u međunarodnom prometu. Marke su izdane u arcima od 12 maraka i otisnute u 50.000 primjeraka po motivu. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana – FDC.

‘Potreba za životom u sigurnim uvjetima temeljna je ljudska potreba. Ona nam pruža osjećaj stabilnosti i mira. No mir nije samo odsutnost onoga što nas direktno ugrožava, poput rata i nasilja, nego i onoga što nas indirektno i strukturalno ugrožava. Miru težimo na osobnoj, društvenoj i globalnoj razini što upućuje na to koliko ga iznimno visoko kao čovječanstvo vrednujemo.
Značenje nekih stvari shvaćamo tek kada su nam oduzete. Kada nam je mir ugrožen, shvaćamo da zbog toga ne možemo svakodnevno normalno funkcionirati. Stoga je mir poput nevidljiva konca koji drži naš život u ekvilibriju. Prema Maslowljevoj hijerarhiji potreba upravo je sigurnost među temeljnim ljudskim potrebama. Ona se odražava u tome što težimo imati dom, zdravlje, financijska sredstva i općenito sigurno okruženje. Njezino značenje primjećujemo u trenutcima kada nam je sigurnost ugrožena, poput rata, prirodnih katastrofa, obiteljskog nasilja, zlostavljanja, gubitka posla i slično. Ta potreba za stabilnošću i mirom toliko je suštinska da nam je u takvim situacijama teško usmjeriti se na druge potrebe.
Razlozi za to su jasni: izvor nesigurnosti ugrožava nas bilo tjelesno, bilo psihički, bilo društveno, bilo financijski i unosi nemir u naš život. Relevantnost mira vidi se i u tome što on prožima sve razine našeg postojanja – od našega privatnog, unutarnjeg, života pa sve do globalnih događaja i kriza. Mir je dinamičan, sveprisutan, ponekad nevidljiv, a ponekad jedino što vidimo. Uspostavljanju mira težimo i za njega se zalažemo na svim razinama društva što ga uistinu čini najvišom vrijednosti čovječanstva.’ (mag. psych. Iva Vukojević, asist.)

Foto: Hrvatska pošta


Morski plastični otpad na poštanskim markama


Tagged: , , , , , , , ,