Posveta poeziji: Charles Bukowski – Oluja za žive i mrtve

VBZ je veliki dio svoje produkcije na sajmu knjige Interliber u Zgrebu posvetio poeziji. Među ostalim, predstavlja novi antologijski izbor poezije Charlesa Bukowskog – ‘Oluja za žive i mrtve’, koji obuhvaća njegove najbolje neobjavljene i u pjesničke zbirke neuvrštene pjesme.Ovo je najnovija postumna zbirka pjesama Charlesa Bukowskoga (1920.−1994.), legendarnog američkog pjesnika i prozaika, koji i nakon smrti ostaje podjednako plodan, intrigantan i čitan. I to ponajprije zahvaljujući golemoj radnoj energiji kojom je za života praktički svakodnevno ispisivao svoj egzistencijalni poetski dnevnik, a koji se u konačnici može iščitati kao velika oda slobodi ljudskoga duha.

‘Oluja za žive i mrtve’, u prijevodu Damira Šodana, po mnogočemu je posebna knjiga. Nakon mnogo godina, ona napokon na svjetlo dana iznosi krajnje rijedak i dosad neviđen pjesnički materijal, koji je stjecajem okolnosti ostao rasut među odavno ugašenim i raritetnim ‘podzemnim’ časopisima i publikacijama, kao i među pamfletskim izdanjima i privatnim zbirkama.

Dugogodišnjim istraživačkim radom na jednom mjestu ga je okupio urednik Abel Debritto, skrećući tako još jednom pažnju na neponovljivi, vitalni i razbarušeni pjesnički genij Charlesa Bukowskoga, koji čak i u svojim najtvrdokornijim i najhilaričnijim izdanjima i pored najbolje volje ne uspijeva iznevjeriti svoju duboko usađenu humanu i empatičnu komponentu.

Ova zbirka poezije pravi je mali dar svakom pokloniku lika i djela neponovljivog Starog pokvarenjaka suvremene američke književnosti.

V. B.


Tagged: , , , , , , , , , ,