Povijesni gradovi 2: Putevima Zrinskih-Frankopana

Klasični ženski ansambl Chorus Carolostadien, pod umjetničkim ravnanjem maestre Barbare Kajin, nastavlja s projektom ‘Povijesni gradovi 2 Zrinski-Frankopani – umrežavanje u kulturi’, koji će se održati 30. lipnja u Starom gradu Dubovcu.

U projektu volontira oko 150 izvođača, među kojima su: KONTEA – Udruga grofovije Konjski, Karlovački klavirski trio (Marijana Pajić–Šimunović, Petromila Jakas i Vanda Jakšeković), mezzosopranistica Ena Lešić Jovanović, književnik Tomislav Beronić, dvorska slikarica Andreja Radojčić, Stjepan Bezjak, kustos Gradskog muzeja Ozalj koji će s Jasminom Gašparović uprizoriti Frankopane… KUD Katarina Zrinska iz Severina na Kupi svojim će nastupom približiti vrijeme baroka, a tu su i Karlovački husari, Gradski Muzeji Karlovac te Marinko Pleskina koji je ustupio Stari grad Dubovac kao izvanrednu ‘kulisu’ za takvo događanje.

Ovo je drugi po redu susret udruga čiji je cilj očuvati materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu na interdisciplinaran način s naznakom i na glazbu, književnost, ples.

Prvi susret održan je u studenom 2022. godine sa sudionicima iz Čakovca (Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski) i Ozlja (Zavičajni muzej iz Ozlja) te Karlovačkim husarima, Dubovačkim streličarima i Književnim krugom iz Karlovca uz Chorus Carolostadien.

Koncert je usmjeren prema širokom krugu ljudi i društvenih zajednica, od mladih, srednjoškolaca i studenata, preko radnih kolektiva, do starijih osoba i osoba s posebnim potrebama.

Svojim izvedbama želimo ukazati na važnost glazbe u našim ubrzanim životima, osobito na korist pjevanja te kako putem nje možemo lako ukloniti stres, radovati se i uživati u životu, poručuju organizatori.

Članovi zbora i partneri kroz projekt ostvaruju čvrstu suradnju s Udrugama te pokazuju bogatstvo kulture,razvijaju prijateljstva te razmjenjuju iskustva,gostuju u gradovima istog porijekla. Ove godine Klasični ženski ansambl Chorus Carolostadien, odlukom selektora Hrvatskog sabora kulture, predstavlja Grad i Županiju na Državnoj smotri. Umjetnička voditeljica zbora je maestra Barbara Kajin, a predsjednica zbora je Gordana Kirinčić.

K. G. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , , , , , ,