Praizvedba Requiema Srećka Bradića

U četvrtak, 29. listopada (19.30 sati), Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod ravnanjem Tončija Bilića praizvest će ‘Requiem’ Srećka Bradića u zagrebačkoj dvorani Lisinski.
Simfonijski orkestar HRT-aNovo je djelo nastalo na narudžbu HRT-a koja je upravo Bradića, nagrađivanoga autora i profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, izabrala za svojega rezidencijalnog skladatelja u sezoni 2015./2016. U praizvedbi kompleksnoga cjelovečernjeg djela sudjelovat će troje vokalnih solista prema izboru skladatelja: sopranistica Marta Bradić Matišić, mezosopranistica Dubravka Šeparović Mušović i bas Luciano Batinić. Iz solističkoga kvarteta, uobičajenoga kod sličnih ostvarenja, izostavljen je tenor pa u skladu s duhom mise za mrtve prevladavaju dublji i tamniji tonovi. Praizvedba ‘Requiema’ otvorit će novu, treću sezonu ciklusa ‘Kanconijer’ Zbora i Simfonijskoga orkestra HRT-a.

‘Riječ je o najmlađemu od ukupno šest koncertnih ciklusa koje organizira Hrvatska radiotelevizija. Iskoristili smo potencijal koji ima HRT, odnosno činjenicu da pod istim krovom djeluje jedini hrvatski profesionalni koncertni mješoviti zbor i simfonijski orkestar te smo 2013. pokrenuli zajednički ciklus Zbora i Simfonijskoga orkestra HRT-a. Nazvali smo ga poetskim imenom Kanconijer prema glasovitoj Petrarcinoj pjesničkoj zbirci, ali i istoimenomu vokalno-instrumentalnom opusu velikoga hrvatskog skladatelja Igora Kuljerića. Time se odmah odredilo i repertoarno usmjerenje ciklusa na omiljene klasike svjetske literature, ali i djela koja su važna za hrvatsku povijest glazbe u kojima se spajaju riječ i glazba’, rekla je rukovoditeljica Radne jedinice Glazba HRT-a, Ivana Kocelj.

Ciklus ‘Kanconijer’ u novoj sezoni donosi još tri programa. Maestro Mladen Tarbuk 21. siječnja 2016. predvodit će izvedbu ‘Simfonije psalama za zbor i orkestar’ Igora Stravinskoga  te dviju skladbi hrvatskih skladatelja Blagoja Berse i Božidara Širole. Uskrsno vrijeme obilježit će izvedba veličanstvene ‘Mise u h-molu’ Johanna Sebastiana Bacha zakazana za 31. ožujka 2016. Ciklus će zaključiti koncert 5. svibnja 2016. pod ravnanjem Pavla Dešpalja na kojemu nas očekuje izvedba Hrvatske mise Igora Kuljerića. Riječ je o posljednjemu djelu izvedenom za života toga skladatelja i akademika te dugogodišnjeg šefa dirigenta Zbora HRT-a, čime se ujedno obilježava deseta obljetnica njegove smrti. Na programu je još jedno ostvarenje za soliste, zbor i orkestar: simfonija ‘Zvona’ u kojoj je Sergej Rahmanjinov uglazbio uzvišene i fatalističke stihove Edgara Allana Poea i koju je nerijetko isticao kao jedno od svojih najdražih ostvarenja.

HRT


Simfonijski orkestar HRT-a
Simfonijski orkestar HRT-a s novim dirigentom


Simfonijski orkestar HRT-a

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,