Predstavljanje zbirke ‘Požuda’ Josipa Novakovicha

Nova zbirka priča ‘Požuda: priče o ljubavi, ratu i nadi’ hrvatsko-američkog pisca Josipa Novakovicha bit će predstavljena u ponedjeljak, 8. lipnja, u 19 sati, u APM Megastoreu u Zagrebu.
Josip NovakovichJosipa Novakovicha, koji je s 22 godine iz rodnog Daruvara emigrirao u SAD, imali smo prilike vidjeti kao gosta na ovogodišnjem Zagreb Book Festivalu, a kao sudionik tribina i pisac sudjelovao je na upravo završenom 14. Festivalu europske kratke priče. Posljednjih nekoliko godina Novakovich predaje kreativno pisanje na Sveučilištu Concordia u Montrealu, dobitnik je brojnih međunarodnih književnih nagrada, a veliko priznanje za svoj rad dobio je i kao finalist nagrade Man Booker International 2013. godine.

Ugledni književni časopis Kirkus Review proglasio je Novakovicha jednim od najboljih američkih pisaca kratke priče, a na hrvatski je preveden njegov izbor priča ‘Grimizne usne’ (Meandar, 2000.) , zbirka eseja ‘Tražeći grob u Clevelandu’ (Meandar, 2003.), roman ‘Prvi aprila’ (Algoritam, 2009.) te priručnik ‘Radionica pisanja fikcije’ (Algoritam, 2007.), koji je postao dio obvezne literature na američkim sveučilištima.

Zbirka priča ‘Požuda: priče o ljubavi, ratu i nadi’, koju je na hrvatski preveo Saša Drach a objavila izdavačka kuća Profil, istražuje sva lica čovjeka, rat i njegove posljedice, svjetove u kojima nevinost nestaje u dimu topova, požuda zamjenjuje ljubav, a užitak preživljavanja često nadmašuje sve ostale užitke. Uz Josipa Novakovicha, o knjizi će govoriti Tatjana Peruško, a promociju će moderirati Tomislav Cvitković.

Renata Cisar / Foto: Profil


 

FEKP-gosti
14. Festival europske kratke priče

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,