Premijera mjuzikla Monty Python’s Spamalot

Hrvatska premijera mjuzikla ‘Monty Python’s Spamalot’ održat će se večeras 14. prosinca u zagrebačkom kazalištu Komedija.
Mjuzikl će postaviti Igor Mešin koji je dosadašnjim režijama ‘Malog dućana strave’ i ‘Skidajte se do kraja’, pokazao kako zna i može izići na kraj s duhovitim, ali i pomaknutim autorskim perspektivama koje mjuzikl čine još zanimljivijim i nimalo trivijalnim žanrom. Monty Python’s Spamalot nagrađen je trima nagradama Tony, dobio je 14 nominacija, te je proglašen najboljim mjuziklom u Americi u sezoni 2004/2005. Nakon ogromnog uspjeha koji je postigao na pozornicama SAD-a, Velike Britanije i Australije, vrijeme je da ga vidi i u njemu uživa i hrvatska publika.

Jedan od najživahnijih kreatora Montyja Pythona, Eric Idle, napisao je libreto i stihove  ovog mjuzikla koji je premijerno izveden na Broadwayu 2005. Eric Idle stvorio je nevjerojatno smiješan i apsurdan libreto koji, u najboljoj maniri Montyja Pythona pretvara glupost u umjetnost. ‘Monty Python’s Spamalot’ priča je nastala prema motivima iz filma ‘Monty Python and Holly Grail’. Nadahnut srednjovjekovnim kronikama o kralju Arthuru, Eric Idle u njih je upleo sve čega se mogao dosjetiti, temeljeći radnju svog mjuzikla na apsurdnom i nevjerojatno duhovitom asocijativnom nizu događaja kojemu je arturijanska legenda samo povod. Počevši svoju priču o kralju Arthuru i njegovu dobu povijesnim uvodom o srednjovjekovnoj Engleskoj, Idle nastavlja miješati mitološke, legendarne i povijesne motive u nerazmrsivu, ali i duhovitu priču u kojoj Lady of the Lakekoja Arthuru daje mač Excalibur, Robin sakupljač leševa i Lance – nevjerojatno zgodan, ali vrlo nasilan čovjek, nisu drugo do likovi čiji će postupci zabaviti publiku.

Komedija

Pročitajte još: Cabaret u Komediji , Počela druga sezona Crne kuće , ‘Jalta, Jalta’ u Komediji

Tagged: , , , , , , , , ,