Pretvaranje Hitlerove rodne kuće u policijsku postaju

Temeljita rekonstrukcija rodne kuće nacističkog vođe Adolfa Hitlera, kao i njezino prenamjena u austrijsku policijsku postaju, po svemu sudeći koštat će dvostruko više od planiranog.Posebno imenovana komisija traži da zgrada u Braunau am Inn, gradu blizu njemačke granice, postane praktički neprepoznatljiva i manje zanimljiva desničarskim hodočasnicima.

Intervencijskim planom prije godinu dana bio je predviđen proračun od 11 milijuna eura, no on je u međuvremenu porastao na gotovo 20 milijuna, objavilo je austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova. Projekt, koji bi trebao biti dovršen 2025. godine, probija proračun zbog općeg poskupljenja građevinskih radova, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Zgrada u kojoj je Hitler rođen 1889. prazna je otkako se iz nje iselio centar za skrb o osobama s mentalnim poteškoćama. Godine 2016. austrijska vlada pokušala je zaplijeniti praznu trokatnicu, nakon godina natezanja s vlasnikom koji ju je odbio obnoviti. Slučaj je konačno stigao do Ustavnog suda, koji je 2019. naredio vladi da plati vlasniku.

U Beču su dugo razmišljali što učiniti sa zgradom i kako spriječiti hodočašća. Rušenje je bilo među opcijama, ali i to bi moglo nalikovati pokušaju brisanja mračne epizode u povijesti. Inače, Hitler je u toj kući proveo samo prvih nekoliko mjeseci svog života.

dpa / Foto: Matthias Röder


Tagged: , , , , , ,