Profil: Roman za djecu Narančasti otok

Predstavljanje romana ‘Narančasti otok’, prvog romana za djecu Margarete Vidmar i Darka Matića, objavljenog u izdanju Profila, održat će se u četvrtak, 14. prosinca, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva ulica 5, Zagreb), s početkom u 19,30 sati. Uz autore, o knjizi će govoriti urednica u Profilu Ivana Žderić.

Na promociji će se razgovarati o tome kako je pisati roman u dvoje, što povezuje autoricu ‘Narančastog otoka’ s fantastičnom žirafom Suli, junakinjom slikovnica Maje Šimleše, a posjetit ćemo i svijet mašte iz kojega nam mašu Piperita i Dilon, junaci ovoga šarmantnog, duhovitog, uzbudljivog i maštovitog romana za djecu.

Margareta Vidmar i Darko Matić u svom su prvijencu vješto ispričali priču u kojoj napetost raste, a radnja ubrzava do samoga kraja. Ovo je roman koji otkriva čar umjetnosti i inspiracije te istovremeno pokazuje kako se svatko može istaknuti u onome što voli i što zna.

Margareta Vidmar završila je Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, specijalistički studij psihotraumatologije na Medicinskom fakultetu i dvogodišnju edukaciju za praktičara ekspresivnih terapija. Od 2000. radi kao likovna terapeutkinja u Centru za rehabilitaciju djece i mladeži ‘Mali dom – Zagreb’. Autorica je zapaženih inkluzivnih umjetničkih projekata koji tematiziraju problematiku marginaliziranih skupina s ciljem njihove aktivne participacije u društvu i senzibilizacije građana promicanjem socijalnog modela. Godine 2003. u Saint-Yriex le Perche (Francuska) na izložbi ‘Le Facteur et la Lettre’ dobila je prvu nagradu za rad ‘Zauvijek’, a 2004. godine rad ‘Don`t let me go’ otkupio je Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu. Dio je tima Močvarnog laboratorija Udruge za razvoj kulture (URK) i bavi se avangardnim kazalištem.

Darko Matić sudjelovao je u kulturnoj sceni gradske demo-scene početkom devedesetih godina kao član rock-grupe Tamnichars s kojom je nastupao po svim gradskim klubovima i čije su se pjesme vrtjele po raznim top-listama demo-bendova tadašnjih radijskih postaja. Pisao je glazbu za predstave na Učilištu ZKM-a te na SKAZ-u dobio nagradu za glazbu predstave Lane Šarić ‘Kad bogovi pobijesne’. Član je autorskog rock-sastava Nikad isto s kojim sprema materijal za album i koncerte.

I.K. / Foto: promo


Izložba u MSU: Margareta Vidmar – ‘Slagalica’

Tagged: , , , , , , ,