Projekcije kultnih Disneyevih crtića

U sklopu subotnjih obiteljskih druženja, na Sceni Ribnjak i u Centru za kulturu i informacije Maksimir u Zagrebu, pogledajte ‘Snjeguljicu’, ‘Malu sirenu’, ‘101 Dalmatinca’, ‘Tarzana’ i druge omiljene priče.

Osim u povijesti animacije i svjetskoj pop kulturi, Disneyjevi crtići posebno mjesto zauzimaju ponajprije u srcima milijuna gledatelja odraslih uz maštovite avanture likova koji su nas zabavljali, ali i učili hrabrosti, upornosti, iskrenosti i ljubavi.

U znak sjećanja na djetinjstvo, u sklopu projekta ‘Tuškanac u gostima’ kina Tuškanac, u travnju će se prikazivati bezvremenski ciklus ‘Kultni Disney’. Ciklus donosi izbor od sedam globalno prepoznatljivih remek-djela produkcije Walt Disney Pictures čiji su fantastični svjetovi, upotpunjeni porukama o toleranciji, jednakosti i poštovanju različitosti, neiscrpan odgojni izvor koji generacijama rado konzultiraju i roditelji.

Omiljeni animirani filmovi sinkronizirani su na hrvatski jezik, a prikazivat će se subotama na Sceni Ribnjak i u dvorani Centra za kulturu i informacije Maksimir. Raspored filmova u travnju je sljedeći:

Snjeguljica (1937)
6. travnja u 11 sati, Scena Ribnjak
Ekranizacija istoimene bajke braće Grimm o kraljevni očaravajuće ljepote koja je pobjegla od ljubomorne maćehe te našla utočište kod sedam patuljaka. Osim što je prvi dugometražni crtani film u povijesti kinematografije, Snjeguljica je i prvi animirani film proizveden u SAD-u te prvi u potpunosti snimljen u boji.

Mala sirena (1989)
13. travnja u 16 sati, CKI Maksimir
Nastala prema istoimenoj bajci koju je napisao Hans Christian Andersen, radnja prati sirenu Ariele koja se zaljubila u mladića Erica te odlučila transformirati u ljudsko obličje. Film je nagrađen Oscarima za najbolju glazbu i veselu pjesmu ‘Na morskom dnu’, a u istim kategorijama osvojio je i dva Zlatna globusa.

Bambi (1942)
27. travnja u 11 sati, Scena Ribnjak
Film je nastao prema istoimenom romanu austrijskog pisca Felixa Saltena, a uz tri nominacije za Oscara (najbolji zvuk, pjesma i originalna glazba), našao se i na listi Američkog filmskog instituta 10 najboljih animacija te zauzeo treće mjesto, dok na listi 100 heroja i negativaca, lovac zauzima 20. mjesto kao negativac.
Osim što potiču maštu i pomažu usvojiti dobre osobine i univerzalne vrijednosti kod djece, Disneyevi crtići svojom su višedimenzionalnom kvalitetom i trajanjem postali dio kulturnog nasljeđa kojemu se rado vraćamo, a također su sjajan i nezaobilazan oblik razonode primjeren vikendima u društvu najmilijih.

Uz spomenute naslove, u svibnju i lipnju imat ćete priliku pogledati i ‘Tarzana’, ‘101 Dalmatinca’, ‘Trnoružicu’ te ‘Ljepoticu i zvijer’.

G. T. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , ,