Projekt Ilica Q’ART: Umjetnost u središtu grada

Koncertom grupe Back is Black (jazz fusion) u kapelici sv. Roka na Rokovu perivoju svečano je otvoren festivalski dio Projekta Ilica Q’ART. Zabava je nastavljena u parku Akademije likovnih umjetnosti (ALU), gdje se smjestio Cocktail Week Zagreb. Uz pseudojazz sastav, trio Harry Gustavson i DJ’a Pytzeka, koktel majstori su spravljali egzotične koktele.Organizatori događanja su Aleksandar Battista Ilić, konceptualni umjetnik i dekan ALU, i Ivana Nikolić Popović, umjetnica s poduzetničkom vibrom. Ovo je druga godina održavanja programa, kojim se želi ukazati na problematiku napuštenih prostora u središtu grada te povećati kvaliteta života i potaknuti dijalog između građana i javne uprave, kako bi se kultura i raznovrsni sadržaji vratili u gradsko središte. Pripremljen je bogat program u kojem će, na čak 15 otvorenih i zatvorenih lokacija, od 18. do 25. svibnja, moći uživati Zagrepčani kao i brojni posjetitelji.

Prekrasna Ilica, kojom dnevno prođe 250.000 ljudi, postala je vrlo živahna. Prazni izlozi napuštenih trgovina, odjeveni u vedro umjetničko ruho, s veseljem promatraju prolaznike. Neka od napuštenih dvorišta ovih dana odzvanjat će smijehom, plesnim pokretima, književnim radionicama i prekrasnim izložbama. Svim zaljubljenicima u suvremeni ples, PlatformaHR u suradnji s plesnim udrugama UPUH i PULS, ponudit će zanimljiv program u dvorištima Ilice 8, Ilice 69, Ilice 87 i Ilice 124. Carstvo knjige s vrlo zanimljivim radionicama i družionicama svoja vrata otvara Ilici 87. Filmoljupci će na svoje doći u parku između Ilice i Dalmatinske, uživajući u izboru nagrađivanih europskih filmova koje dovodi ZFF, a Rokovim perivojem, iz kapelice Sv. Roka, širit će se prekrasni tonovi klasične i jazz glazbe.

Kako bi se mogli urediti neki prostori u našem gradu pogledajte na izložbi Akupunktura grada u Ilici 124, a na istoj adresi upoznajte i moćne 3D olovke s kojima isprintajte svoj omiljeni predmet. Britanski trg ugostit će totalno neobičnu gastro & elektro kombinaciju. Najbolji hrvatski gastro blogeri pripremat će, od 19. do 25. svibnja (od 17 sati), prave oblizeke uz ritmove DJ-a. Uz njih će se predstaviti i OPG-ovi s domaćim proizvodima. Elektro beatove, možete čuti i na FRüHSTüCK doručku u subotu, 19. svibnja od 10 do 18 u parku ALU, koji sprema Kava Tava s Britanca.

Art Park pripremaju nam 22. svibnja u popodnevnim satima pravi glazbeno likovni performance, a zanimljive izložbe nestrpljivo čekaju posjetitelje u organizaciji galerije Kamba u Ilici 37 i Ilici 116 b, dok radionicu ‘Tijelo prostora – prostor tijela’ pogledajte u Ilici 54, u čijem se susjedstvu skrio i Community radio 808.

Posjetitelje očekuje 26 umjetničkih i participativnih radionica, 19 predavanja i prezentacija, 16 umjetničkih performansa, 9 umjetničkih izložbi , 6 koncerata klasične i 6 koncerata jazz glazbe, 7 DJ-gastro koncepata, bogati dječji program i vježbanje joge pod vedrim nebom.

M. B.


Tagged: , , , , , , ,