Projekt Ilica: Q’Art – Umjetnost voli građane

‘Projekt Ilica: Q’Art’ ponovo će oživjeti Ilicu i u svom rujanskom izdanju. Uz partnere projekta: kazalište Gavella, Akademiju likovnih umjetnosti i HDLU građane želi privući u samo ranjeno srce grada, kako bi, unatoč svim krizama i nedaćama koje su snašle grad i njegove ljude, pokazao da zajednica živi i kad je najteže i potaknuo ljude na solidarnost, ali i na promišljanje i aktivaciju u smjeru boljeg i kvalitetnijeg života u Zagrebu.

U nedjelju, 13. rujna od 10 do 15 sati zaustavit će se tramvajski promet kako bi građani mogli uživati u iličkom šušuru. Želite popiti kavu ili pivo na iličkim tračnicama ili prošetati od Frankopanske do Primorske i zaviriti u ponudu brojnih kreativaca koji će predstaviti svojih unikatnih ruku djela? Ili možda želite uživati u različitim performansima te u bogatom glazbenom programu na čak šest lokacija? Sve to moći ćete doživjeti u Ilici u nedjelju, a već u subotu, 12. rujna dio programa će se održati u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti gdje će tijekom oba dana biti organizirane brojne kreativne radionice za najmlađe od 10.30 do 16 sati, a na istoj lokaciji, također u subotu i nedjelju od 20 sati Gavella će premijerno u Zagrebu izvesti predstavu ‘Višnjik’.

Uz bogat program i ovo izdanje ‘Projekta Ilica: Q’Art’ ima i humanitarnu notu pod nazivom ‘ART ❤ ART’ (‘Art voli Art’), u okviru koje će se prikupljati sredstva za obnovu kulturnih institucija oštećenih u potresu.Bend Milk s Majom Rivić, Sonic Diptych i Oridano Gypsy Band samo su neki od jazz izvođača zaduženi za glazbeni dio programa, a plesači svih uzrasta moći će uživati u plesnim izvedbama Larise Lipovac i Hoop ‘n’ Flow ekipe.

‘Sve maske su pale’ naziv je sasvim posebnog koncepta – second hand modne revije koja će se realizirati uz podršku TTF-a, Zagrebačkog holdinga i Adidasa, a ‘iličkom modnom pistom’ 13 .rujna, u 13 sati prošetat će brojna poznata lica.

Veliku podršku projektu dao je i Grad Zagreb te Turistička zajednica grada Zagreba čija je direktorica, dr.sc. Martina Bienenfeld, uoči održavanja rujanskog izdanja izjavila: ‘Nakon sjajnog lipanjskog izdanja Projekta Ilica: Q’Art, raduje nas da možemo pružiti podršku i novom izdanju. Sada smo u TZGZ, možda više nego ikada, osjetljivi na događanja u užem centru grada za koja smatramo da moraju biti svedena u održive okvire, a upravo Q’Art putem različitih umjetničkih akcija naglašava važnost kulturnih i kreativnih projekata kao onih koji kvalitetno oživljavaju duh grada. Ovakvim promišljanjem ponude centra Zagreba kroz umjetnost i kreativu, stvara se dodatna vrijednost aktivnostima vezanima uz turizam, ali i gospodarstvo općenito. To čini Projekt Ilica: Q’Art autentičnim, održivim i kvalitetnim te se veselimo novom izdanju koje će i simbolički obilježiti kraj ljetnih događanja u našem gradu.’

Autori Projekta Ilica: Q’art su umjetnici Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović. Umjetnički projekt je u Ilici započeo 2000. godine kao Community Art, a od 2017. poprima format velikog događanja na Ilici koje uključuje brojne sudionike kako bi zorno prikazao svoj izrazito participativni model promišljanja održivog razvoja i budućnosti u urbanoj zajednici.

V. V.


Tagged: , , , , , , ,