Prosecco povezuje talijansku i hrvatsku vinsku scenu

U zagrebačkom hotelu The Westin 13. i 14. listopada će se održati prvi poslovni vinski sajam Prosecco Days na kojem će svoje pjenušave perjanice prezentirati više od 25 talijanskih proizvođača Prosecca DOC.Organizatori ovog događanja su udruga Vinoljupci i Talijansko hrvatska gospodarska komora (THGK) uz podršku talijanskog veleposlanstva i Konzorcija Prosecco DOC iz Trevisa. Riječ je o poslovno orijentiranom vinskom susretu, čiji je glavni cilj ojačati postojeće i stvoriti nove poslovne veze između proizvođača Prosecca DOC i hrvatskih vinskih profesionalaca, distributera, trgovaca i HoReCa sektora. Ovaj sajam igra važnu ulogu u promociji te povećanju medijske vidljivosti Prosecca DOC koji iz godine u godinu zauzima sve važnije mjesto na vinskom tržištu.

Sajam će započeti stručnim predavanjem ‘Prosecco DOC – brendiranje i zaštita 2010-2020’, koje će održati Andrea Perkov, generalna tajnica THGK, a prisutnima će se obratiti i direktor Udruženja proizvođača Prosecca DOC. Osim promenadnog kušanja vina, koje će dijelom biti dostupno i za širu javnost, na programu će se naći i četiri stručne radionice koje će voditii vinski bloger i sommelier Nenad Trifunović Vinopija. U sklopu sajma održat će se i dvije ekskluzivne svečane večere čije će glavne zvijezde biti izabrana pjenušava vina.

Andrea Perkov, chef Muzeja Ante Radić i Irena Lučić

Kao uvod u Prosecco Days sajam, organizatori su osmislili i nekoliko manjih prezentacija ovog popularnog pjenušavog vina. Prva najava sajma održana je u zagrebačkom restoranu Muzej. Kreativno osmišljena i edukativna tiskovna konferencija pod nazivom ‘Drink Pink – umjetnost stvaranja ružičastog Prosecca DOC’ okupila je izabrane predstavnike eno-gastro medija. Uz osam etiketa ružičastih Prosecca DOC i birane zalogaje koje je osmislio restoran Muzej, prisutnima su se obratili Andrea Perkov i talijanski veleposlanik Pierfrancesco Sacco te, putem Zoom platforme, Luca Giavi, direktor konzorcija proizvođača Prosecco DOC. Edukativnu prezentaciju o ružičastom Proseccu DOC održala je Irena Lučić, voditeljica udruge Vinoljupci i glavna organizatorica Prosecco Daysa, dok je kroz sljubljena vina i zalogaje prisutne stručno vodio Nenad Trifunović. Na kraju se prisutnima putem Zoom platforme obratio chef Marko Pesce, predavač na uglednoj gastro akademiji Accademia delle Professioni, dopredsjednik Talijanske udruge Chefova Treviso te suosnivač udruge Tiramisù di Treviso. Pesce je u svom kratkom, ali vrlo zanimljivom izlaganju, dao temeljne smjernice sljubljivanja hrane i Prosecca DOC. ‘Drink Pink0 edukacija održana je uz podršku Coca-Cola HBC i Römerquelle – službene vode sajma Prosecco Days.

Prosecco DOC uskoro će moći kušati i ljubitelji filma. Točnije, sretnici koji će se imati prilike naći u gastro corneru Made in Italy u sklopu Rab Film Festivala koji će se održati od 18. do 22. kolovoza. U četiri dana posjetitelje očekuju birane talijanske delicije te dvije prezentacije Prosecco DOC.

Treća i posljednja uvodna degustacija Prosecca DOC predviđena je za rujan, a održat će se u sklopu Godišnje skupštine Talijansko-hrvatske gospodarske komore. Italija i Hrvatska susjedne su zemlje koje povezuju duga povijest gospodarske suradnje i snažne poslovne spone. Kada je riječ o proizvodnji, distribuciji i izvozu vina, brojke debelo pretežu u korist Talijana, svjetskih lidera na tom području. Iako su popularni pjenušci dobiveni od sorte glera u Hrvatskoj već dugo prisutni i vidljivi, prostora za tržišno širenje Prosecca DOC ima više nego dovoljno. Jedan od razloga koji navode je opći porast popularnosti pjenušavih vina u Hrvatskoj kojem svjedočimo posljednjih nekoliko godina, kao i trend povećanja proizvodnje pjenušaca domaćih vinara.

Na hrvatskom, ali i na ostalim tržištima, Prosecco DOC je zbog dobre cijene i stabilne kvalitete visoko kompetitivan u odnosu na druga pjenušava vina, poput, primjerice, francuskog šampanjca i španjolske cave. Nadamo se da će sajam Prosecco Days motivirati domaće vinare na udruženo tržišno djelovanje, a zatim i na zaštitu i brendiranje domaćih pjenušavih vina – o čemu uistinu mnogo možemo naučiti od Talijana. Stoga, vidimo se u listopadu na Prosecco Daysima, poručuju organizatori.

M. T. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,