Prvi Burafest na otoku Pagu

Jedina bura na svijetu koja ne donosi hladnoću ni turbulencije, već samo živost i intenzitet, (za)puhat će od 26. do 31. kolovoza na otoku Pagu.

Svoje žitelje i posjetitelje Pag će za kraj ljeta počastiti osvježavajućim koktelom glazbene, vizualne i izvedbene umjetnosti na prvom ambijentalnom festivalu Burafest koji će punih šest dana oživjeti ulice, trgove, crkve i ostale jedinstvene lokalitete te omiljene turističke jadranske destinacije.

Sastojke za taj novopečeni, međugeneracijski festival koji će aktivirati različite dobne skupine, a ujedno i veze lokalne zajednice i profesionalnih umjetnika, izabrala je i ‘smiješala’ umjetnička organizacija Nahero, uz pokroviteljstvo Turističke zajednice grada Paga, kao ljetnu verziju svog uspješno provedenog kvartovskog festivala Svi smo mi nahero, i to s ciljem decentralizacije kulture te zadovoljavanja potreba otočke zajednice.

Iza vrlo mlade, ali već respektabilne organizacije Nahero stoji bračno-umjetnički dvojac, svestrana kazališna redateljica i pjesnikinja Rajna Racz te cijenjeni saksofonist, skladatelj i glazbeni pedagog Marin Živković, prema čijoj će se ideji i inicijativi krajem kolovoza ‘porinuti’ prvo izdanje Burafesta. Otok Pag u toj cijeloj priči nije slučajnost, jer je Rajna uz njega neraskidivo vezana od najranijeg djetinjstva otkad je tamo provodila ljeta s bakom, rođenom Pažankom, a upravo je na svom najdražem otoku uplovila i u bračnu luku s Marinom.

Njihov prvijenac Burafest će istovremeno okupiti mlade umjetnike iz različitih polja suvremene umjetnosti i predstaviti ih na otoku Pagu, ali i lokalne umjetnike koji djeluju tijekom cijele godine te iz dana u dan pokazuju koliko je snažna kulturna tradicija, entuzijazam i impuls za stvaranjem. Posebnost ovog vrlo originalnog, multimedijalnog festivala je da su svi umjetnici koji će se predstaviti na neki način povezani s otokom – on ih je obilježio, na njemu ljetuju, žive i vole ga. Uz to, Burafest je zamišljen interaktivno, pa donosi cijeli niz edukativno-kreativnih radionica za djecu, mlade i odrasle.

Na radionici ‘Tragovi ljeta’ koju vodi Katarina Kralj, u suradnji s otočkim OPG-ovima, izrađivat će se nakit inspiriran otokom Pagom, s fokusom na priču i zajedničko stvaranje uspomena na ljeto i otok, dok će na radionici ‘Čarobno ljeto’, pod vodstvom slikarice i psihologinje Tare Beate Racz, najmlađi zaroniti u svijet gline te pomoću kamenčića, školjaka, stakalaca, grančica skupljenih na otoku Pagu, izrađivati figurice i podariti im osobnosti koje će voditi dijaloge, a završni će radovi biti predstavljeni na mini izložbi.

Za mlade i odrasle Tara, koja je ujedno i praktičarka art-terapije, pripremila je art-terapijsku radionicu za izlazak iz ‘zone komfora’, ‘Put prema sebi’, na kojoj će se potezima kista istraživati kako se kao grupa povezati kroz izradu zajedničke slike, eksperimentirati s različitim ulogama, tragati za novim mogućnostima izražavanja i osvještavati svoje korake, odnosno poteze koje ostavljamo na papiru.

Prekrasna kula Skrivanat bit će kulisa za radionicu poezije ‘Otok smo’, pod voditeljskim okriljem kazališne redateljice i pjesnikinje Rajne Racz, koja će polaznike upoznati s različitim načinima i pristupima pisanja poezije, i to putem niza vježbi koje potiču maštu i pismeno izražavanje, a vezane su uz emotivno-motivsko čvorište otoka kao našeg sigurnog mjesta koje nas inspirira.

Burafest ima i svoj glazbeni ‘smjer puhanja’, koji donosi dvije zanimljive radionice, ‘Harmoniju na otoku’, kojom ‘dirigira’ Marin Živković, i polaznike (koji moraju ponijeti instrument) upoznaje sa slobodnom improvizacijom, aktivnim slušanjem i skupnim muziciranjem. Na drugoj radionici ‘Zvukopis’, Marin će uz pratnju tradicionalnog dječjeg paškog zbora Vijolice, malim glazbenicima približiti slušanje kao najvažniji aspekt u stvaranju glazbe, koji će potom zajedno pisati tekst, osmisliti glazbu i izvesti jednu pjesmu te tako se (na)učiti glazbenoj komunikaciji.

Male ljubitelje plesnog pokreta očekuje radionica ‘Otočke vibracije’, za koju je zaslužna Vedrana Maržić, a na njoj će najmlađi imati priliku izražavanja pokretom uz zvukove otoka; melodije lokalnih umjetnika, ali i samog otoka koji pruža nevjerojatno utočište mnogim djetinjstvima te time stavlja i fokus na njihov (su)odnos kao glavnu umjetničku inspiraciju.

Programskim poslasticama Burafesta s okusom ljeta i otoka tu nije kraj. Vizualnu nišu festivala ispunit će izložba dviju afirmiranih slikarica, Mije Matijević Akrap i Tare Beate Racz koja će biti otvorena u Crkvi sv. Jurja, a tu je i gostovanje mjuzikla Bit će strašno kad porastem dječjeg kazališta Dubrava, nastalog prema mladenačkoj poeziji nagrađivane hrvatske spisateljice Olje Savičević Ivančević, koji progovara o svijetu djece i odraslih, prvim zaljubljivanjima, strahovima, slobodi i maštanju – i to kroz okvir bajkovitog morskog ambijenta.

Uz to, gotovo svake večeri Burafesta glazba i romantika će odjekivati paškim uličicama i kantunima, a posjetitelji, između ostalog, mogu uživati u koncertu francuskih šansona, na kojem nastupa glazbenik kojem se smiješi zvjezdana karijera, Lovro Rimac s obitelji; na gitari će ga pratiti tata Marin, a na bubnjevima brat Jakov. Jedna od najposebnijih umjetnica i kantautorica na otoku Pagu, Ane Paška, održat će svoj jedinstveni Koncart (koristeći nekoliko instrumenata – klavir, cajon, gitara), posebno iskustvo koje ona naziva salonom za uljepšavanje duše, dok je koncert jazz sastava Infišando (u prijevodu zaluđeni glazbom) rezerviran za one koji se žele rasplesati, dobro zabaviti i izuti iz cipela.

Višestruko nagrađivana i talentirana flautistica s otoka Paga Ana Dobrijević predstavit će se svojim projektom kvarteta flauta naziva Sinfonico, a prvo izdanje festivala zatvorit će spektakularni Pag jam session na kojem će se okupiti svi glazbenici otoka Paga i posjetitelji festivala, uz ‘dirigentsku’ palicu Marina Živkovića te će uslijediti veliki spontani koncert na kojem će cijeli grad zajedno svirati te tako najaviti drugo izdanje Burafesta.

Slavite šest dana umjetnost, kreativu i zajedništvo na prvom Burafestu, uz program koji je kvalitetom autentičan i rafiniran poput paške čipke te punokrvan i slastan baš kao pravi domaći paški sir.

Ulaz na sva događanja ovog ‘burnog’ festivala je slobodan, a cijeli program pogledajte ovdje: https://fb.me/e/5QUhDyU6B

P.R. / Foto: promo


Pjesnički festival u Bolu na Braču


Tagged: , , , , , , , , ,