Prvi hrvatski diplomanti na Fakultetu za turizam u Brežicama

Odluka o izboru fakulteta za veliku većinu srednjoškolaca nije nimalo jednostavna. Ukoliko se neki od fakulteta ili sveučilišta o kojima se osoba dvoumi nalaze u drugoj zemlji, tim je takva odluka još teža. Studiranje u stranoj zemlji uglavnom podrazumijeva poprilične osobne, obiteljske i financijske žrtve, ali istovremeno predstavlja i neopisivo iskustvo za pojedinca.Studenti-Brežice-diplomeOsim otvaranja čitavog niza novih profesionalnih prilika nakon diplome te upoznavanja ljudi iz drugih kultura, studiranje u drugoj zemlji u mnogočemu predstavlja odmicanje od vlastite zone udobnosti, koja nam često može biti kočnica u osobnom razvoju.

Ipak, nekolicina hrvatskih državljana odlučila se za studij na Fakultetu za turizam u Brežicama, koji je dio Sveučilišta u Mariboru, druge najveće institucije visokog obrazovanja u Sloveniji, koju pohađa više od 20.000 studenata. Na ovom fakultetu pravo studiranja pod jednakim uvjetima imaju i državljani Hrvatske, što znači potpuno besplatno na redovitom programu studija.
Pod vodstvom dekana doc. dr. Boštjana Brumena studij je organiziran u dva stupnja:
– dodiplomski studij, koji traje tri godine, nosi 180 ECTS bodova i nudi dvije mogućnosti: visokoškolski stručni te sveučilišni studij,
– diplomski magistarski studij, koji traje dvije godine i nosi 120 ECTS bodova.
Ono što izdvaja i čini taj studijski proces posebnim jest usmjerenost na snažno povezivanje teorije i prakse, zbog čega diplomanti nakon završetka studija stječu sve kompetencije potrebne za uspješno nošenje s najvećim izazovima dinamičnog turističkog tržišta.

Željka Balja i dekan doc. dr. Boštjan BrumenUpravo zbog svih tih razloga, dvoje studenata iz Hrvatske – Željka Balja i Matija Lozančić – odlučili su se na takav korak, unatoč tomu što su bili u svojim kasnim dvadesetima. Kad im se pružila prilika za studiranje na Fakultetu za turizam u Brežicama, nisu se previše dvoumili jer su imali zadovoljavajuće uvjete za uspješno studiranje a to je naravno blizina Zagrebu, bez školarine, sličnost jezika i kultura (a opet dovoljna različitost da nikad ne bude dosadno), te srdačnost i razumijevanje kojima su bili dočekani od prvog trenutka.

Za vrijeme studija oboje su bili vrlo aktivni i uključeni u više uspješnih projekata i timova, od kojih su im bili najdražili oni u kojima su morali rješavati probleme iz ‘stvarnog svijeta’, odnosno poslovne i turističke prakse. Tako je student Matija Lozančić bio predstavnik u studentskom vijeću i akademskom zboru, a u sklopu kolegija ‘Komunikologija’ zajedno s kolegama pokrenuo te uređivao studentski časopis, dok je studentica Željka Balja bila voditeljica marketinga i prodaje te demonstratorica za navedeni predmet. Matija je za svoj trud dobio dvije nagrade za najboljeg studenta, te je peti semestar proveo na studentskoj razmjeni u Finskoj, na sveučilištu TAMK u gradu Tampere, dok je Željka iskoristila Erasmus praksu VŽU u Hrvatskoj te Eramsus+ u Mađarskoj, kako bi stekla iskustvo o kulturi stola te se educirala o eno-gastronomiji i vinskom turizmu, za čiju je uspješnost dobila certifikate prve razine na WSET akademiji u Hrvatskoj (Wine and Spirit Education Trust) jedne od najprestižnijih svjetskih vinskih škola za edukaciju o vinu i žestokim pićima te VinOliva Boriskola, vinskoj akademiji u Pečuhu.

Matija Lozančić i dekan doc. dr. Boštjan BrumenTo su svakako iskustva koja će mi zauvijek ostati u toplom sjećanju. Konačno, krajem ljeta 2015. godine, oboje su uspješno obranili diplomske radove. Matija je diplomirao na temu ‘Razvoja integralnog turističkog proizvoda u gradu Karlovcu’, kao prvi student u povijesti fakulteta kojemu je to pošlo za rukom, dok ga je kolegica Željka Balja pratila u stopu i diplomirala s temom ‘Izazovi i trendovi u destinacijskom managementu (razvoj obiteljskog turizma u Hrvatskoj)’, te je prva svojim inovacijskim pristupom pisala o razvoju te grane turizma. Svoj uspješan put studiranja na diplomskom programu Matija Lozančić je nastavio u Austriji, na sveučilištu IMC University of Applied Sciences Krems, MA Marketing and Sales, dok je Željka Balja ostala studirati turizam na Fakultetu za turizam u Brežicama.

Njihovo studiranje će, vjerujemo, polučiti još veći uspjeh u profesionalnom smislu, a profesori i asistenti će ih zasigurno pamtiti kao prve upisane i uspješne diplomante turizma sveučilišnog programa iz Hrvatske. Budućim studentima preporučuju da iskoriste blizinu ovog fakulteta i da se ne dvoume oko odlaska na studij turizma, jer bez ikakve sumnje, turizam je u današnje vrijeme rastuća grana gospodarstva, koja se iz godine u godinu širi i razvija, neovisno o nepovoljnim okolnostima aktualne gospodarske krize. Turistička djelatnost pruža brojne mogućnosti aktivnim pojedincima za pronalaženje privlačnih poslova, koji uključuju putovanja diljem svijeta, neposredan rad s ljudima, upoznavanje različitih kultura i svakodnevne zanimljive izazove.

F. M.

Tagged: , , , , , , , , , ,