Prvi zajednički regionalni filmski festival

Na inicijativu Sarajevo Film Festivala, prvi put se na devetodnevnom online festivalu okupljaju četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje, istog govornog područja: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Herceg Novi Film Festival (Crna Gora).Prvi zajednički regionalni filmski festival održava se u sklopu Mreže festivala Jadranske regije (Network of Festivals in the Adriatic Region). Od 9. do 17. travnja na ondemand.kinomeetingpoint.ba prikazat će se filmovi koje su izabrali selektori tih festivala. Bit će to proljetno izdanje svakog od njih.

‘Danas, kad nam je povezivanje potrebno više nego ikad, sretni smo što smo se okupili zajedno na prvom regionalnom filmskom festivalu, u Mreži festivala Jadranske regije. Festivali su mjesta povezivanja, okupljanja i dijeljenja. Posebno u ovim vremenima to su ključne stvari za obnovu društvenog kapitala, preispitivanje postojećih modela filmske produkcije i oblikovanja naše zajedničke budućnosti. Festivali su mjesta koja nam omogućavaju da zajedno odlučimo kamo želimo i u budućnosti i da pokažemo da smo svi dio iste cjeline – jedne filmske zajednice. Zajedno donosimo posebno, novo iskustvo regionalnog filmskog festivala’, navodi se u zajedničkoj izjavi predstavnika festivala.

Prvo izdanje regionalnog filmskog festivala predstavit će program sastavljen od filmova koje publika inače nema priliku vidjeti. Program čine jugoslavenski klasici, prvi filmovi autora, višestruko nagrađivani filmovi te najzanimljiviji europski i svjetski naslovi. Publika će imati priliku pogledati i razgovore s nekima od autora filmova.

Proljetno izdanje festivala u sklopu Mreže festivala Jadranske regije početak je suradnje i udruživanja, a u ovogodišnjem izdanju svakog od festivala bit će predstavljene zajedničke, nove selekcije filmova.

Kriza uzrokovana pojavom COVID-a 19 u filmskoj industriji zahtijeva nova promišljanja. Ovi značajni festivali zajedničkog govornog područja različite su veličine i profila, ali svi dijele zajedničku misiju – platforma su za promociju i predstavljanje europskog audiovizualnog sadržaja i talenata. Partnerstvo među festivalima poticat će očuvanje publike i stvaranje nove te unapređenje organizacije i realizacije festivala uz pomoć najnovijih tehnologija.

Z. F.


Tagged: , , , , , , ,