Prvo izdanje Ponta Lopud Jazz festivala

Prvi dan Ponta Lopud Jazz festivala na otoku Lopudu kod Dubrovnika započeo je okruglim stolom na kojem su sudjelovali jazz master in residence Joe Lovano te mentori Thana Alexa (umjetnička direktorica), Lada Obradović, Antonio Sánchez, David Sánchez i David Tixier.

Masterclassu, odnosno ‘Intimnim razgovorima o glazbi’ američkog saksofonista, skladatelja i dobitnika Grammyja Joe Lovana, prisustvovali su i svi sudionici; Haddis Alemayehu, masinko – etiopska lutnja (Etiopija), Mirsad Dalipi, bubnjevi (Kosovo), Aldo Foško, klavir i saksofon (Hrvatska), Maja Grgić, vokal (Hrvatska), Milena Jančurić, flauta (Srbija), Lana Janjanin, klavir i vokal (Hrvatska), Jošt Lampret, bas (Slovenija), Stevan Milijanović, klavir (Srbija), Borna Pehar, klavir (Hrvatska), Žiga Smrdel, bubnjevi (Slovenija), Ajda Stina Turek, vokal (Slovenija), Lidija Strika, bas (Hrvatska), i Angelica Zacchigna, vokal (Italija i Hrvatska).

U predvečerje, u bajkovitom ambijentu restorana Mandrač, svečano je otvoren festival koji u svom fokusu ima ljubav prema glazbi, druženju i razmjeni znanja iskustava, ali i specifičnih umjetničkih senzibiliteta.

Organizatorica Tilda Bogdanović Grossel u svom je emotivnom obraćanju naglasila koliko je sretna da su nakon velike pandemijske stagnacije uspjeli pokrenuti nešto što je izazvalo vrlo pozitivne reakcije, pa je na ‘dobrim vibrama’ nakon prva tri vrlo uspješna izdanja Ponta Lopud Film festivala, pokrenut i ovaj, koji slavi jedan od najljepših glazbenih žanrova, jazz.

Thana Alexa napomenula je koliko je sretna što je pokrenut ovaj kreativni projekt, zahvaljujući između ostalog i viziji i energiji Tilde Bogdanović Grossel. ‘Kada sam Tildi predložila da sa mnom krene na ovo putovanje, ona je moju ideju objeručke i bez prevelikog razmišljanja prigrlila i za mene je ovo gotovo nadrealno. Toliko sam sretna što sam okružena svim ovim nevjerojatnim umjetnicima i vjerujem da je ovo samo početak i da će ovaj festival na dugoročno generirati, ne samo golemu količinu kreativne energije, nego i divna prijateljstva.’

Prisutnima se obratio i master in residence Joe Lovano, koji je istaknuo: ‘Čast je i privilegij, ali i zadovoljstvo biti tu, na prvom izdanju Ponta Lopud Jazz festivala. Veselim se, ne samo sudjelovati, nego i u ovom bajkovitom ambijentu slušati ono najljepše – dobru glazbu.’

Četverostruki dobitnik nagrade Grammy Antonio Sánchez izjavio je kako je iznimno zadovoljstvo biti na Lopudu, u okruženju iznimnih umjetnika, slušajući divnu glazbu i sudjelujući u nadahnjujućim razgovorima. ‘Svi smo mi proputovali svijet, ali ljepota Lopuda uistinu oduzima dah i nevjerojatno smo počašćeni činjenicom da imamo mogućnost biti tu, stvarati i uživati’.

U večernjim satima u nestvarnom ambijentu vrta hotela Grand održan je prvi koncert David Sánchez Group, a uz dugogodišnje suradnike Luisa Perdoma (klavir) i Rickya Rodrigueza (bas), izveli su kompaktnu adaptaciju suvremenog ansambla panafričke glazbe koja vuče korijene iz afro-portorikanske glazbe, uz afro-karipsku perspektivu. Kao posebni gost na bubnjevima pridružio im se kolega i bivši član sastava, Antonio Sánchez. Nakon koncerta, japanski pijanist Bigyuki, pjevačica i looping umjetnica Thana Alexa i australski basist Lex Sadler otvorili su i vodili jam session te pred oduševljenom publikom na najljepši način zaokružili prvu festivalsku večer.

Dodatne informacije o programu možete pronaći na: https://jazz.pontalopud.hr/program-2023/

A. P. / Foto: John Pavlish, Video:VSP produkcija


Tagged: , , , , , , , ,