Punoljetni PagArtFestival supružnika Pogorelić

Otok Pag i ovog ljeta ima svoj PagArtFestival koji se kvalitetom programa i tradicijom od 18 godina izdvaja među ljetnim festivalima klasične glazbe, ne samo u mjesnim, otočnim i obalnim okvirima nego i daleko šire.Novost ovogodišnjeg izdanja je proširenje do Luna, najsjevernije točke otoka Paga, s prelijepim Vrtovima lunjskih maslina u kojima dosad nije bilo koncerata ozbiljne glazbe.

Od samog početka PagArtFestival vodi bračni par Pogorelić; umjetničko vodstvo potpisuje pijanist Lovro Pogorelić, a produkciju, organizaciju i odnose s javnošću Nina Pogorelić, koja je prokomentirala program:

‘Već godinama imamo u programu i stihove ali ovo je prvi put da priređujemo pravi melodram. Riječ je o poemi Enoch Arden Lorda Alfreda Tennysona koju je uglazbio Richard Strauss, a koju je, u hrvatskom prijevodu Mate Marasa izvela naša proslavljena glumica Bojana Gregorić Vejzović, uz klavirsku pratnju Danijela Detonija. Ovo vrlo zahtjevno djelo u Hrvatskoj je izvođeno samo jednom, 1990.-ih, i sretni smo što smo naišli na interes izvođača. Recital Lovre Pogorelića, porijeklom Pažanina, tradicionalni je događaj, ali ovoga ljeta dogodio se u novom ruhu, u amfiteatru Vrtova lunjskih maslina. Na istome mjestu planiran je i koncert sjajnog gitarista Petrita Çekua, a nakon recitala u Kolanu i Pagu. Osobito smo ponosni što smo ostvarili mogućnost da ponudimo malu otočku turneju, i zahvalni na pozivu za Lun. Vjerujemo da će događanja u Vrtovima lunjskih maslina biti sjajna te ostaje otvoreno samo pitanje stapanja prirodne i umjetničke ljepote a to i jest cilj ove akcije. Violončelist Andreas Lend i pijanistica Irina Zahharenkova dolaze nam iz Estonije, zemlje izuzetno visokog nivoa obrazovanja, općeg kao i glazbenog, zbog čega ih dočekujemo s posebnim interesom, a festival završavamo nastupom pijanista Vedrana Janjanina čime nastavljamo praksu predstavljanja odabranih mladih hrvatskih glazbenika’.

U proteklih 18 godina PagArtFestival prošao je mnoge teškoće ali, osim sve brojnijih zabavnih sadržaja i sve češćih klasično-popularnih mješavina i prerađevina, održao se s tri aduta sadržana u krilatici ‘ozbiljna glazba u ozbiljnoj izvedbi za ozbiljnu publiku’.

Festival se ističe i vizualima crno-bijele jednostavnosti koje posljednjih godina zahvaljuje fotografskoj vještini Josipa Portade iz Paga. Maestro Pogorelić, umjesto vlastite riječi, citira odabrane mudrosti Alfreda Tennysona: ‘Stari ljudi moraju umrijeti; ili će svijet utonuti u plijesan i samo iznova stvarati prošlost’, te zagonetne stihove iz Kraljevih idila: ‘Grad je izgrađen za glazbu, pa nikada nije ni izgrađen, stoga je izgrađen zauvijek’.

P. R.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,