Pustara Višnjica: Multimedijalni spoj zelene i plave Hrvatske

Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje (SINKO) iz Virovitice i Zbor turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva, u okviru projekta ‘Fra Ma Fu festival u gostima’, na agroturističkom gospodarstvu Pustara Višnjica kod Slatine organizirali su izložbu fotografija ‘Ovce koje piju more’, novinara Stanka Ferića iz Šibenika.Priča je to o Kornatima na kojima je Ferić, obavljajući svoj reporterski posao, upoznao nevjerojatne ljude koji tamo žive, svoje doživljaje zapisao u reportersku bilježnicu i ovjekovječio čudesnim fotografijama. Fotografije su izložene u bivšoj pastuharni na imanju, gdje su se od domaćina mogle čuti priče o Kornatima i njihovim stanovnicima (ukupno ih je 31).

Domaćin Goran Gazdek i autor izložbe Stanko Ferić

Posjetitelji su animirani pričom o ovcama koje piju more, novinarskom istraživanju, lutanju, nesporazumima i na kraju prijateljstvu. Ovce, naravno, ne piju more, ali je istraživanje na tu temu bilo jedan od prvih zadataka novinara Stanka Ferića kada se prije tridesetak godina iz slavonskih Mikanovaca preselio u Šibenik.

Novinarska priča o Kornatima bila je dobra prigoda da u jedinstvenom ambijentu tipične slavonske pustare koja je pretvorena u prvorazrednu destinaciju kontinentalnog turizma spoje plavo i zeleno – općine Murter i Sopje i grad Slatinu – te ih potaknu na suradnju, razmjenu ideja, kulturnih, folklornih, gastronomskih i gospodarskih dobara.

Pastuharna kao izložbeni prostor

Izložba je tako prerasla u cjelodnevno multimedijalno događanje namijenjeno široj publici – lokalnom stanovništvu, gostima i posjetiteljima Pustare Višnjica. Ciljana grupa su stanovnici Virovitičko-podravske županije (Višnjica je na pola puta između Virovitice i Slatine), Slavonije, Podravine i Mađarske kojoj destinacija gravitira. Predstavljeni su gospodarski potencijali te gastronomska i turistička ponuda Općine Murter-Kornati, Grada Slatine, Općine Sopje i Pustare Višnjica te Nacionalni park Kornati. U kulturno-zabavnom programu nastupili su Mandalinski sastav i klapa iz Murtera, folkloraši KUD-a Podravac, nastup učenika s nagrađenim recitalom na smotri Lidrano…

 

Nastupila je i murterska klapa

Kako bi cijeli događaj bio dinamičniji i privukao što više posjetitelja, prezentirali su se proizvođači vina, piva, sireva, maslina, suvenira i svega onoga što se može smatrati turističkom potrošnjom. Murterani su pripremili gulaš od kornatske janjetine s graškom, a domaćini iz Sopja svoj specijalitet bošpor. Cilj događanja je očuvanja lika i djela Franje Martina Fuisa – Fra Ma Fua, poticaj novinarima da na zanimljiv i atraktivan način pišu o turističkim odredištima te povezivanje kontinentalnih i jadranskih destinacija u svrhu suradnje i zajedničkog nastupa turističkom tržištu i promocija turističke ponude dviju županija.

Agro-turističko imanje Višnjica

Ergela konja

 

Smješteno je u pitomoj ravnici između obronaka Papuka i Drave. Odlikuje ga bogata ruralna baština, uređeno u skladu s tradicijom nekadašnjih naselja bezemljaša, tzv. pusta (mađarski). Predstavlja jedinstven primjer obnove gospodarske baštine prošlih stoljeća u Slavoniji.

 

Hotel Pustara Višnjica obgrljen je nizom jablana, kestenova i dudova, te korala za konje i pregonskim pašnjacima na 200-tinjak hektara za stoku.

Gosti mogu timariti konje, jahati, raditi u štali, hraniti jelene, biciklirati, voziti se kočijom, vrtlariti u tematskom vrtu, pohađati gastronomsku, slikarsku i mnoge druge radionice, obilaziti tematske putove.

 

Fra Ma Fu festival

Pokrenut je 2015. godine u Virovitici, rodnom mjestu Franje Martina Fuisa, novinara koji je djelovao 1930-ih godina, a potpisivao se pseudonimom Fra Ma Fu. Bavio se novinarstvom, književnošću, filmom, kazalištem i stripom. Bio je pilot, obožavao je avione, ali je na reporterske zadatke putovao biciklom i tako obišao cijelu Hrvatsku. Multimedijalni festival na ulice i trgove donosi atraktivne programe, izložbe, promocije knjiga i stripova, projekcije filmova recentnih hrvatskih i inozemnih autora.

Cilj je očuvanje reportaže kao vrste koja je sve manje zastupljena u medijima. Prva četiri festivala održana su u Virovitici, Višnjici, Slatini i Pitomači, Fažani i na Brijunima, a ove će godine biti održan u Daruvaru. Prošle je godine u okviru festivala organizirano 35 događanja koja su okupila 200 sudionika iz 13 zemalja od kojih 120 novinara. Godine 2015. Europska federacija turističkih novinara nagradila ga je priznanjem Povelja F.E.S.T. za izvornost.

M. T. / Foto: FAMA


Tagged: , , , , , , , , ,