Put po Sloveniji: Dolenjski doživljaji i gušti

Na poziv turističke agencije Kompas Novo Mesto i direktora Matjaža Pavlina, dvadesetak turističkih agencija i medijskih predstavnika odazvalo se na studijsko putovanje u prekrasnu slovensku Dolenjsku.KrkaPutovanje iz Zagreba započeli smo prema prvoj destinaciji u Relais & Chateaux Hotel Grad Otočec, koji se nalazi u srcu nedirnute prirode, na otočiću u sredini rijeke Krke, koji je jedan od najprivlačnijih hotela u Sloveniji i to s visokih 5*****. Hotel Otočec poznat je i po izvrsnoj gastronomiji (preporučujem posjetite ga i za Tjedan restorana) i privlačnom ambijentu u kojem se održavaju razne manifestacije, vjenčanja ali i politički susreti, jer kako bi domaćini u šali rekli, ipak se nalaze na sredini između Zagreba i Ljubljane. U neposrednoj blizini nalazi se i golf igralište, koje je bilo nekoliko puta zaredom proglašeno za najljepše u Sloveniji.

Pokraj golf igrališta, nalazi se grad Struga koji nudi autentičnu sliku srednjovjekovnog života, gdje je uobičajena dobrodošlica po starim kranjskim običajima. U tom gradu gosti mogu razgledati kovnice novca, renesansni i barokni salon, tursko oružje, slavensku sobu te poslušati priče iz mitologije, dok im za kraj prekrasna dvorska dama Eleonora Sobjeska, zapjeva uz lutnju staru slavensku pjesmu.

Put s našom simpatičnom turističkom pratiteljicom Sabinom Zakšek, nastavili smo prema Novom Mestu, gdje nas je dočekao zamjenik gradonačelnika Boštjan Grobler, koji je obznanio da je prošle godine Novo Mesto proslavilo 650 godina, otkako ga je ustanovio Rudolf IV. Habsburški. Obišli smo Glavni trg, Rotovž te župnu crkvu sv. Nikolaja i Dolenjski muzej s iznimnom europskom arheološkom izložbom.

CvičekDolenjska je za vrijeme Hallstattskog razdoblja bila iznimno bogata staklom i željezom, tako da su već tad Dolenjci bili pravi europski carevi, što dokazuju bogati keltski grobovi. Njihovi preci bili su i vrhunski majstori prerade stakla, što je dokaz iskopavanja i pronađenih preko 100.000 staklenih jagoda različitih oblika (u ostatku Europe pronašli su ih samo nekoliko stotina komada). Novo Mesto naziva se i mjestom situla, a pet stiliziranih staklenih jagoda predstavlja pet vodećih turističkih produkata Dolenjske: zdravlje i opuštanje, putevima baštine, aktivni odmor, turizam u zidanicama te gastronomija i vino. Župna crkva sv. Nikolaja poznata je po jedinoj Tintorettijevoj slici u Sloveniji, a ove godine povodom svete godine milosrđa dobili su i sveta vrata, koja su djelo umjetnika i kipara Mirsada Begića.

Rudolfov splavPotom smo se uputili prema jedinstvenom i atraktivnom Rudolfovu splavu. Vožnja oko stare gradske jezgre po zavoju smaragdne i čiste rijeke Krke uz gladne i znatiželjne patke i labudove, kao dodatnu vrijednost uz vino cviček i ručak, začinili su na samom splavu lokalni likovi, animatori i glazba. Jedan od uzvanika (Vjekoslav Madunić) zaprimljen je u redove splavara, te je uz krštenje dobio i certifikat za opće znanje te obećanje za održavanje reda i poštivanje prirode, a na njegovu sreću, čuvala ga je i pomagala mu zgodna ‘botra’ (kuma Helena).

Nakon što smo pristali i zasladili se odličnim desertom slastičarnice Loka (luka), krenuli smo put ‘zidanica’ tj. vinskih kleti, koje su prepoznatljiv, unikatan i inovativan turistički produkt Dolenjske. Takav oblik smještaja zanimljiv je za individualne goste i parove, koji žele pobjeći u prirodu te uživati u miru ili aktivnom odmoru, s mogućnošću korištenja wellness usluga terma koje se nalaze u blizini. Svakog gosta obavezno dočeka vlasnik ‘zidanice’ koji uz degustaciju cvičeka i lokalnu zakusku predaje veliki željezni ključ ‘novom vlasniku’ koji će je brižno čuvati i u njoj uživati.

Zidanica (foto Marija Vukelić)Kušali smo domaću ‘poticu’ s pehtranom (estragonom) i sirom i spustili se do crkve sv. Juraja, koju krasi obnovljeni zlatni barokni oltar. Obišli smo i neizostavno Matjaževo domaćinstvo, gdje su nas u tradicionalnim nošnjama dočekali vlasnici domaćinstva (Matjaž, njegova supruga i kći) s posebnom pogačom sa sirom, špekom i sjemenkama. Razgledali smo autentičnu kuću staru preko 150 godina, pogledali priču o cvičku te degustirali njegove pojedinačne sastojke uz sir i domaći kruh od heljdina brašna (ajdove moke) i oraha, koju je pripremila vrijedna i brižna domaćica.

Na radost svih, edukativne i zanimljive obilaske zaokružili smo sa seoskim imanjem Pri Martinovih, koje se nalazi u mjestu Globočice, jednoj od lokacija gdje turističke grupe izlet obično završe s večerom. E, pa tako smo i mi. Dok su neki naganjali magarca za fotografiranje, odjednom su nam dah zaustavili prekrasni konji s farme. Neki su se istom divili i na tanjurima. Osim životinjskog svijeta ovo seosko imanje sačinjava i odlična domaća ekološka proizvodnja hrane, odlična vina, ljubaznost i autentika koja krase ovu obitelj i ambijent.

Željka Balja / Foto: Ana Rogač i Marija Vukelić


1-Bizeljsko-vinograd
Slovenija: Put vina i sunca Sromlje – Bizeljsko
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,