Radovan Ivšić: Kralj Gordogan

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU), u dvorani Gorgona, u četvrtak, 12. studenoga (18 sati) bit će izvedena predstava Radovana Ivšića ‘Kralj Gordogan’ u režiji Zorana Skalickog.
Kralj GordoganSva znanja i predrasude o teatru, o jeziku, o životu uopće ostavite pred vratima i otisnite se na kraj svijeta, u carstvo kralja Gordogana, kojeg je davne 1943. stvorio veliki Radovan Ivšić, a kojega sada oživljavaju mladi glumci dramskog studija Dječjeg kazališta Dubrava. I ne samo njega, već i Tinatina, Dvorskog čupača očiju, rezača ušiju i sve ostale likove ove osebujne predstave, parodije koja se na posve ozbiljan način poigrava apsolutno svime, koja od prve do zadnje svoje scene potresa, nasmijava, zgražava i – čudi. Još uvijek svježe i aktualno, ovo Ivšićevo kapitalno djelo o prirodi tiranije, koje je napisao kad je imao svega 22 godine, koje su oštro i grubo cenzurirali i koje se daleko češće izvodilo u inozemstvu nego u njegovoj domovini, možete u punom sjaju doživjeti u dvorani Gorgona. Saznajte sami zašto se za ovu predstavu govori da joj ne trebaju rekviziti, samo tišina.

Zoran Skalicki, redatelj predstave: ‘Punih sedamdeset godina nakon nastanka u dramskom studiju DKD-a stvorila se kritična masa mladih ljudi – ljubitelja kazališta, spremna uprizoriti Ivšićevu dramu Kralj Gordogan. Svi izvođači stariji su od 22 godine, koliko je imao Ivšić kada je pisao Gordogana. Na žalost, Ivšić je više izvođen u Francuskoj nego Hrvatskoj.

Jedna od zadaća kazališta je da osluškuje glas svog naroda. A. G. Matoš kaže da je kazalište koje ne osluškuje glas svog naroda mrtvo kazalište. Isto tako, narod koji ne njeguje svoje kazalište je mrtav narod.
Studentski atelje DKD-a je pokušao osluhnuti taj glas i uprizorio Ivšićevu dramu o kraju svijeta, na vama je, mladi ljubitelji kazališta, da dođete i podržite izvedbu i tako odgodite taj ‘kraj’.

Igraju: Hrvoje Horvat, Diana Čosić, Petar Atanasoski, Ivan Štruklec, Tamara Preprović, Filip Đekić, Ines Poljak, Antonija Keškić, Maša Ilić, Andrea Rumenjak, Aldin Kasumović, Valentina Šokec i Iskra Jirsak

Prije Gorgone, svakako prošećite do prvog kata Muzeja i zavirite u ‘Nepokorenu šumu’, izložbu posvećenu Radovanu Ivšiću, čiji su lik i djelo utjelovljenje umjetničke i ljudske slobode. Ulaz na predstavu je slobodan, a ulaznice možete preuzeti na recepciji MSU-a.

MSU


Radovan Ivšić
Radovan Ivšić i Nepokorena šuma

Tagged: , , , , , , , , , , , ,