Rak dojke: Kako vratiti samopouzdanje nakon operacije

Samo u jednoj godini s rakom dojke u Hrvatskoj se susreće više od 2500 žena. Uz najvažniju borbu, a to je ona za život, veliki broj žena se tijekom i nakon liječenja suočava s odstranjivanjem oboljelih dojki što sa sobom nosi opravdani gubitak samopouzdanja te dodatan psihološki stres koji negativno utječe i na samo liječenje.Povodom obilježavanja pete javnozdravstvene akcije Bra Day & Dan Dojki u Hrvatskoj, svoju hrabru priču o borbi s rakom podijelila je Zagrepčanka Tomislavka Buhiniček kojoj su odstranjene i rekonstruirane obje dojke.

Majka četvero djece s dijagnozom se suočila na redovnom kontrolnom pregledu, na koji je pristupila bez ikakvih simptoma bolesti. Na dodatnim pretragama otkriven joj je Carcinoma Mammae Ductale In Situ.

‘Bila sam zatečena s obzirom na to da nisam pipala nikakva zadebljanja ili kvržice u tkivu. Prvo što sam željela saznati od svog liječnika bilo je koja je daljnja procedura, što mogu očekivati i što me čeka u najboljem, a što u najlošijem scenariju’, ističe Tomislavka Buhiniček te dodaje: ‘Dr. Domagoj Eljuga uz liječenje mi je predložio i rekonstrukciju obje dojke na čemu sam mu iznimno zahvalna. Nakon uspješnog zahvata, slijedilo je prilično naporno razdoblje oporavka koji je svojedobno malo otežala situacija vezana za karantenu i COVID-19, no, uspjela sam. Jako sam zadovoljna cijelim načinom i pristupom liječenja. Danas ponovo imam samopouzdanja, volim sebe i svoje rekonstruirane dojke.

Inicijalni koncept Bra Day u Kanadi je osmislio plastični kirurg dr. Mitchell Brown 2011. godine, a u Hrvatskoj je prije pet godina obilježen po prvi puta na inicijativu onkoplastičnog kirurga i stručnog tajnika Lige doc.dr.sc Domagoja Eljuge. Iz godine u godinu ovim projektom educirane su i osviještene brojne žene u Hrvatskoj, a višegodišnji zajednički trud te neumorno podizanje svijesti o životno važnim koracima prevencije rezultirali su brojnim spašenim životima.

Vraćanje psihofizičke cjelovitosti koje uključuje psihološku pomoć nakon proživljenih traumatičnih događaja te rekonstrukciju dojke važna su zadaća liječnika kako bi pacijenticama olakšali život tijekom liječenja i nakon njega. Vođena ovim načelima Hrvatska liga protiv raka obilježila je jubilarni peti, međunarodni Dan dojki & Bra Day. U skladu s epidemiološkim uvjetima pokretač Bra Day-a u Hrvatskoj doc. dr. sc. Domagoj Eljuga održao je zanimljivo predavanje i edukaciju kako sačuvati zdrave dojke, kako najbolje izliječiti oboljele dojke te kako osvijestiti žene o suvremenim mogućnostima rekonstrukcije ako je dojka uklonjena zbog raka.

‘Potrebno je jasno i nedvosmisleno poručiti svim ženama kako rekonstrukcija dojke ne utječe na povrat bolesti niti je prepreka u dijagnostici eventualnog lokalnog povrata. Svaka bolesnica oboljela od raka dojke prolazi kroz redovite kontrolne preglede prema smjernicama za praćenje nakon postavljanja dijagnoze i liječenja bez obzira na vrstu kirurškog zahvata koji je napravljen. Zato je najbitnije dobro se informirati’, istaknuo je onkoplastični kirurg doc. dr. sc. Domagoj Eljuga te dodao: ‘Cilj je multidisciplinarni i sveobuhvatni pristup koji obuhvaća rano otkrivanje, uspješno liječenje i kada za to postoji medicinska indikacija, rekonstrukciju dojke odmah po njezinom odstranjivanju. U Hrvatskoj su na raspolaganju sve tehnike kojima se radi rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom kao i kombinirane tehnike uporabe vlastitog tkiva i implantata ili samo implantata.’

A. N.


Tagged: , , , , , , , , , ,