Regoč: Opera inspirirana bajkom Ivane Brlić Mažuranić

Neprofitna organizacija Euterpa iz Zagreba bavi se organizacijom glazbenih projekata, a njihov sljedeći projekt je opera ‘Regoč’, koju pripremaju povodom 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić Mažuranić.

Euterpa je osnovana 2021. godine s ciljem promicanja umjetničke glazbe širokoj publici kroz različite dimenzije djelovanja. Zajedničkim se znanjima nastoji obuhvatiti što veći opseg perspektiva u glazbi te zaokružiti u posebne cjeline koje se manifestiraju kroz koncertne, ali i edukativne djelatnosti. Osim toga, organizacija surađuje s nekoliko različitih sastava uz pomoć kojih se organiziraju koncerti prilikom različitih umjetničkih i društvenih događanja.

Nakon brojnih koncerata diljem Hrvatske i uspješne turneje u Bosni i Hercegovini početkom godine, organizacija Euterpa u suradnji s udrugom Dud za 2024. godinu priprema operu ‘Regoč’.

Ova bajka Ivane Brlić Mažuranić, koja otvara prostor svega onog mogućeg kao i nemogućeg, nadaleko je poznata zbog svevremenosti pitanja koja hrabro postavlja, kao što nam skreće pažnju na važnost promatranja svijeta i iz drugih perspektiva. Koliko god one bile udaljene od naše – jer upravo tako možemo najviše naučiti o svijetu, ali i o samima sebi. Kao središnji motiv za adaptaciju bajke u libreto postavlja se perspektiva čobanića i čobanica, nekoć dva posvađana sela, koja je pomirio upravo dolazak Regoča i Kosjenke.

Kroz princip ‘glumačke trupe’,čobanića i čobanica, izvođačima se omogućava da preko naizgled jednostavnih, ali jasnih i konkretnih scenskih rješenja i promjena stvaraju raznovrsne maštovite prostore i likove koje prate glavne protagoniste, Kosjenku i Regoča. Precizne minimalističke naznake omogućuju brzu scensku promjenu, ali i promjenu lica. Solistima princip nudi zanimljivu izvedbenu igru, koja osigurava da gladno oko mlade publike, kojoj je opera i namijenjena uvijek bude uigrano. Takva scenografija i rekvizita nude također veliku fleksibilnost u kontekstu potrebnog mjesta i uvjeta izvedbe: laka prilagodljivost i adaptacija otvaraju i približavaju operu široj publici.

Autorski tim projekta čine: skladatelj Krešimir Klarić, redateljica Kristina Grubiša, dramaturginja Nikolina Rafaj, scenografi Antonija Babić i Matija Babić, dirigentica Marija Anđela Biondić te Ivan Šimatović i Marko Antolković kao producenti.

Izvedbe će se održavati od travnja do prosinca 2024. godine, a detaljan raspored će biti naknadno objavljen.

T. E. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , ,