Rekordan turistički siječanj u Zagrebu

Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ), u siječnju je u glavnom gradu Hrvatske ostvareno 62.601 dolazaka i 135.946 noćenja.

To predstavlja porast od 8% u dolascima i 4% u noćenjima, u usporedbi s istim periodom prošle godine. U siječnju su, uz domaće goste, najviše noćenja ostvarili gosti iz Italije, a slijede ih gosti iz Njemačke, Bosne i Hercegovine, Srbije te SAD-a. U dolascima su, od stranih gostiju, na prvih pet mjesta gosti iz Bosne i Hercegovine, Italije, Njemačke, Srbije te Austrije.

Direktorica TZGZ, Martina Bienenfeld je izjavila: ‘Vesele nas siječanjski rezultati koji još jednom pokazuju kako je Zagreb atraktivna destinacija tijekom svih 12 mjeseci u godini. To je rezultat naših višegodišnjih napora gdje, u suradnji s institucionalnim i privatnim partnerima, razvijamo i kreiramo kvalitetne i održive turističke proizvode. Naime, posebnu pažnju stavljano na daljnji razvitak specifičnih vrsta turizma čime diversificiramo turističku ponudu, istovremeno zadovoljavajući različite interese putnika, uz očuvanje kulturne i prirodne baštine. Održivi razvoj turizma i ravnoteža između ekonomske dobiti i očuvanja resursa ključni su elementi za dugoročni uspjeh Zagreba kao turističke destinacije.’

U usporedbi s prvim mjesecom 2019. godine, u Zagrebu je zabilježen porast od 12% u dolascima i 13% u noćenjima. Od ukupnog broja noćenja, u siječnju su strani gosti ostvarili 97.115 noćenja, dok su od ukupnog broja dolazaka, strani turisti realizirali njih 41.999. Prosječno su gosti ostvarili 2,2 noćenja, a s ovim rezultatima siječanj 2024. godine je zabilježio najbolje turističke rezultate ikada.

D. D. / Foto: TZGZ


Tagged: , , , , , ,